Jedini razlog zbog kog ne bi trebalo da imate seks

March 25, 2024, 9:13 am

Seks jača naše zdravlje, pomaže nam da se osjećamo povezani sa svojim partnerom i stvara savršen koktel hormona koji će nas učiniti srećnima.

Uprkos prednostima, seks se ponekad može osjećati kao obaveza. Kao nešto što moramo da uradimo da bismo sprečili jaz u našoj vezi.

“Kada je u pitanju seks, bombardovani smo informacijama zbog kojih se lako osjećamo neadekvatno”, kaže Patriša Džonson, koautorka knjiga “Partners in Passion” i “Great Sex Made Simple”.

“Ne radi se o tome šta drugi ljudi rade ili kako vi radite u poređenju s prosjekom. Pravo pitanje je da li uživate ili ne u onome što radite i da li izvlačite maksimum iz toga”, naglašava Džonson.

Razmislite o tome kada ste se poslkednji put oskećali stvarno seksi. Stres, pritisak i ogorčenost nisu dio slike koju formirate u svom umu. I ovo se, naravno, dešava s razlogom.

Seks kada niste raspoloženi stvara sve vrste “neseksi” asocijacija, što može dovesti do emocionalno štetnog i neprijatnog seksa, kaže seksualni terapeut Elizabet Šuler.

Pored toga, pokušaj da imate seks kada niste raspoloženi može vremenom izazvati ljutnju i lošu emocionalnu vezu sa vašim partnerom, kaže klinički psiholog Džudi Rozenberg.

Umjesto da razmišljate o tome kada ste posljednji put imali seks i kada ćete ponovo imati seks, pokušajte da usporite. Ako previše razmišljate o tome kakav bi trebalo da izgleda vaš seksualni život, samo vršite preveliki pritisak na sebe. To je zato što je naša sklonost ka unutrašnjem dijalogu često oštro kritična.

Za početak, zapamtite ili se prisjetite vrste seksa koji ste imali sa svojim partnerom na početku vaše veze.

Bilo da to znači da imate seks u svakoj sobi ili komadu namještaja u kući, ili položajima koje pokušavate neko vrijeme, povratak svemu što ste voljeli kada ste počeli je odličan način da uložite u kvalitet svog seksualnog života.

Stručnjaci takođe savjetuju da nema ništa loše u planiranju kada ćete imati seks. Stavljanje seksa u svoj raspored stavlja ga na ravnopravan teren sa drugim prioritetima koje možda imate. Takođe vam pruža udobnost da se nađete u pravom raspoloženju, čak i u danima koji su inače stresni ili zamorni. Sada znate šta ne bi trebalo da nedostaje na vašem dnevnom redu.

(Nezavisne – Foto: Ilustracija/Arhiva)

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *