Jasenovačka “anatomija zaborava” u Londonu

February 18, 2015, 12:51 pm

U sali Doma vladike Nikolaja u Londonu otvorena je izložba posvećena žrtvama hrvatskih logora za istrebljenje Srba, Jevreja i Roma u Jasenovcu i Donjoj Gradini pod nazivom “Anatomija zaborava”, koju je pripremila Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske.

Izložba, koju je organizovala Međunarodna komisija za istinu o Jasenovcu, održana je povodom 70 godina završetka Drugog svjetskog rata, kada su se čuvari hrvatskog logora u Jasenovcu povukli da bi nedelju dana kasnije narodna oslobodilačka vojska zatekla logor napušten i razrušen.

Takođe, održana je i promocija dobrotvorne organizacije “Jasenovac i Holokaust Memorial Fondejšn”, kao i knjige “Ivan Hans Merc, rimokatolička crkva i istinite laži” Dragane Mijatović Tomašević – saopštila je Međunarodna komisija za istinu o Jasenovcu, osnovana u Velikoj Britaniji.

Otvaranju izložbe i promociji prisustvovali su ministar savjetnik Ambasade BiH Svetozar Miletić, ambasador Srbije Ognjen Pribićević, princeza Katarina…

Prisutan je bio i predstavnik Vojske Srbije pukovnik Saša Perović, te sveštenstvo pravoslavnih crkava u Londonu, na čelu sa izaslanikom grčkog arhiepiskopa Gregorijusa otac Meliton Oaks.

Bili su prisutni i predstavnici Londonskog univerziteta, Britanske nacionalne biblioteke i drugih kulturnih ustanova u Londonu, predstavnici udruženja Novi Sad – Norvič, kao i raznih srpsko-britanskih udruženja.

Dobrotvorna organizacija “Jasenovac i Holokaust Memorial Fondešn” ima za cilj da prikuplja sredstva za izgradnju memorijalnog centra na jasenovačkom stratištu u Donjoj Gradini.

Ova organizacija, osnovana u Velikoj Britaniji, prikuplja sredstva i za istraživanje genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u ustaškoj NDH s ciljem promovisanja istine, koja će omogućiti međusobnog pomirenje različitih vjerskih i etničkih grupa koje sada žive na teritoriji BiH i Hrvatske.

Knjiga “Ivan Hans Merc, rimokatolička crkva i istinite laži” Dragane Mijatović Tomašević pokušava da rasvijetli život i rad Ivana Hansa Merca, koji je na lični poziv pape Pija Jedanaestog pozvan da osnuje zloglasnu Katoličku akciju – stoji u saopštenju Međunarodne komisije, čiji je predsjednik Srboljub Živanović.

Prema pisanju hrvatske štampe, Ivan Hans Merc je bio duhovni vođa hrvatskog ustaškog pokreta i glavni vaspitač rimokatoličkih sveštenika, budućih koljača Srba, Jevreja i Roma.

Merc je u potpunosti proveo doktrine katoličke akcije kroz organizaciju “Orlovi”, koju je sam osnovao, a koja je preimenovana u Križare i koja je tokom Drugog svjetskog rata aktivno pomagala ustaškom režimu u istrebljenju Srba,Jevreja i Roma.

Međunarodna komisija za istinu o Jasenovcu, u kojoj nije bilo predstavnika iz bivše Jugoslavije, a kojom je predsjedavao američki profesor Bernard Klajn, na sastanku u NJujorku utvrdila je da je više od 1.400 rimokatoličkih sveštenika i časnih sestara lično klalo, mučilo i ubijalo Srbe, Jevreje i Rome.

Prema nalazima ove komisije, među žrtvama je bilo više od 700.000 Srba, 23.000 Jevreja i 80.000 Roma.

Hrvatska je bila jedina zemlja na svijetu koja je imala logor za istrebljenje djece, a utvrđeno je da je među jasenovačkim žrtvama bilo 110.000 djece ispod 14 godina starosti – stoji u saopštenju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *