TV K3

android aplikacija

instaliraj

Japan: Nakon katastrofalnih poplava, prijeti zaraza

Japan: Nakon katastrofalnih poplava, prijeti zaraza

Nakon katastrofalnih poplava koje su pogodile Japan, pogođenim regionima prijeti drugi problem – zaraze.

Visoke temperature i nedostatak vode mogli bi uzrokovati širenje raznih bolesti na zapadu zemlje koji su pogodile poplavama u najvećoj katastrofi uzrokovanoj vremenskim neprilikama u posljednjih 36 godina, koja je već odnijela oko 200 ljudskih života.

Više od 200.000 domaćinstava ostalo je bez vode sedam dana nakon što su obilne kiše izazvale poplave i pokrenule klizišta naselja na planinskim obroncima i visoravnima.

Prema posljednjim informacijama, stradalo je 195 ljudi, a nekoliko desetina smatra se se nestalima, objavila je danas vlada.

Temperatura viša od 30 stepeni Celzijusa i visoka vlažnost vazduha, ugrožavaju život ljudi koji su smješteni po školskim dvoranama i evakuacionim centrima.

Kako su im na raspolaganju ograničene količine vode, mnogim ljudima prijeti toplotni udar, a mnogi se plaše i od  mogućih epidemija.

Vlasti su poslale cisterne s vodom u pogođena područja, ali dostava vode je i dalje vrlo ograničena.

Više od 70.000 vojnika, policajaca i vatrogasaca pokušava da pronađe nestale u ruševinama upotrebljavajući sve alate koji im se nađu pri ruci. U mnogim područjima su kuće zatrpane duboko u blatu koje se od vrućine stvrdnulo i otežalo potragu.

Ovakve katastrofe prouzrokovane obilnim kišama postale su sve češće u Japanu, što lokalni stručnjaci pripisuju globalnom zagrijavanju.

 

(agencije)

Komentarišite

Your email address will not be published.