Jača vezu i otkriva pravo lice partnera: 8 razloga zašto je ljubomora dobra za vaš brak ili vezu!

July 18, 2014, 7:34 am

 

Kažu da ne postoji gora osobina i osećanje od ljubomore. To se, zapravo, odnosi na patološke slučajeve nekontrolisane ljubomore, koja stvara velike probleme – dovodi do nasilja, psihičke nestabilnosti i još mnogo toga.

 

Međutim, kao i sve što se konzumira u malim dozama, tako ni malo ljubomore ne mora biti loše. Šta više, ona može biti dobra za vašu vezu ili brak! Evo i kako.

 

Jača vezu

 

Ljubomora može biti dobra za vezu, ali sve dok se ne pretvori u manipulaciju i agresiju. Ona partneru pokazuje da vam je još uvek stalo do njega – smatra američki psiholog dr Elizabet Lombardo. Ponekad je parovima potreban taj dodatni podsticaj, koji će ih podsetiti koliko jedno drugome znače, ali bez preterivanja.

 

Otkriva pravo lice

Ovo zeleno čudovište može ojačati vezu i povezati partnere na višem nivou, ali samo ako se o njoj razgovara. Ljubomora otkriva pravo lice partnera i govori puno o njegovoj samokontroli, ali i o tome koliko poštuje svoju bolju polovinu. Treba je iskoristiti na pozitivan način, pa umesto da mu zamerate poglede koje dobija od lepšeg pola, iskoristite ih za podsticanje strasti. Dajte mu do znanja da vas je ljubomora naterala da vidite šta zapravo imate. Nakupljena ljubomora samo rađa pasivnu-agresiju, pa je zato razgovor neophodan.

 

Razbuktava strasti

 

Ljubomora može biti pravi okidač strasti, jer će partnere naterati da se gledaju na drugačiji način. Jednom kada veza uđe u rutinu, lako je zaboraviti šta vas je to na boljoj polovini privlačilo. Na to će vas najlakše podsetiti flert ili zavidni pogledi drugih – tvrdi američki seksualni terapeut, Hilari Filips.

 

Tera vas da se pokrenete

Ljubomora može biti odličan pokazatelj da niste srećni sami sa sobom i dobra motivacija da to isto promenite. Tako, na primer, žena može biti ljubomorna na muževljevu koleginicu i taj strah iskoristiti da i sama poradi na onome što joj se ne sviđa – kaže Elizabet Lombardo.

 

Podstiče na promene

 

Duge veze pružaju sigurnost, zbog čega partneri mogu postati previše komotni i uzimati jedno drugo “zdravo za gotovo”. Povremeno pokazivanje ljubomore partneru podići će samopouzdanje i pokazati mu da vam je i nakon toliko godina stalo. Ljubomora može da deluje kao svojevrsna motivacija.

 

 

 

Otkriva dublje probleme

Osim što razbuktava strasti, ljubomora može ukazivati na dublje probleme i nesigurnosti. Može biti znak nezadovoljstva zato što se samo jedan od partnera trudi oko veze, dok drugi to olako shvata. Ujedno, može biti i posledica problema iz prošlosti. Dr Lombardo smatra da ljubomora te probleme može osvestiti i naterati vas da potražite pomoć.

 

Skreće pažnju na prave stvari

 

Bračni život iziskuje puno truda, naročito ako par ima decu. Lako je svu svoju pažnju usmeriti na brigu o njima i pritom zanemariti partnera. Malo ljubomore skrenuće pažnju i na njegove potrebe. To parove može naterati da pokušaju da promene svoj odnos i porade na njemu.

 

Potvrđuje odanost

Kad je jedan od partnera ljubomoran, samo želi da ga drugi uveri u suprotno i kaže mu da nema razloga za to. To je svojevrsna potvrda odanosti, koja par dodatno povezuje – zaključuje Elizabet Lombardo./kurir

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *