Jabuka poput kovčega s blagom

September 2, 2015, 7:49 am

Snabdijeva organizam energijom, sprečava umor i razbistruje um. Ako prije spavanja pojedete jednu jabuku, imaćete miran i ugodan san.

Kako jabuka nema veliku energetsku vrijednost, jer njen najveći dio čini voda u kojoj su otopljeni vitamini i mineralne tvari, kroz želudac prolazi samo za 20 minuta. Međutim, ako jabuku uzimate nakon obroka, dolazi do fermentacije te jabuka gubi većinu svojih hranjivih i ljekovitih tvari.

Jedna jabuka sadrži do 90 odsto vode, stoga odlično gasi žeđ i osvježava.

Ostale dobrobiti jabuke

Laganim grickanjem i žvakanjem jabuke jačate zubno meso, a jednom jabukom možemo očistiti usnu šupljinu od čak 90 odsto bakterija koje uzrokuju karijes. Kiselina koja se nalazi u jabukama može doprinijeti otapanju zubnog kamenca. U jabukama se nalazi i serotonin, poznat kao “hormon sreće”.

Jedite jabuku s korom jer ona ima šest puta više vitamina nego plod. Kora sadrži i pektin, vlakno koje na sebe veže toksine i pomaže crijevima da izbace ostatke probavljene hrane. Ursolična kiselina u kori jabuke kontroliše nivo holesterola i šećera u krvi, te jača i štiti mišiće tijela od propadanja.

Svaki dan pojedite jednu jabuku i time spriječite nastanak brojnih zdravstvenih tegoba. Preporučujemo da konzumirate jabuke iz ekološkog uzgoja, a ako kupite jabuke koje su tretirane pesticidima, svakako ogulite koru, jer se u njoj nalazi najviše hemikalija.

Mršavite pomoću jabuke

U mnogim dijetnim jelovnicima pronaći ćete jabuku kao bitnu namirnicu za mršavljenje. To nije čudo, jer jedan plod jabuke srednje veličine sadrži samo 80 kcal.

Jabuka sadrži pektin – vlaknastu tvar koja nabubri u doticaju s vodom, stoga kada pojedete jabuku, javiće vam se osjećaj sitosti. Taninska kiselina koja se nalazi u jabuci pospješuje metabolizam, te sprečava taloženje masti u jetri.

Budući da u sebi sadrži mnogo kalija, potiče izbacivanje tečnosti iz organizma.

Istorija jabuke

Kraljica voća svih godišnjih doba, jabuka je ukusna i ljekovita namirnica. U brojnim kulturama smatra se eliksirom života.

Kelti su je smatrali posebnim voćem. Prema predanju, onaj ko bi pojeo jabuku iz čarobnog vrta ne bi nikada bio bolestan niti star. Rimljanima je jabuka bila omiljeno voće.

U rimsko doba, za vrijeme cara Augusta, bilo je poznato oko 30 različitih vrsta jabuke. U 16. vijeku taj se broj povećao na 200 vrsta, dok je danas poznato oko 8.000 uzgojenih vrsta jabuke.

Jabuka pripada porodici ruža, a stablo pitome jabuke potiče iz južnog Sibira te srednje Azije i istočne Evrope, odakle se proširilo po cijelom svijetu.

Danas je stablo jabuke najviše kultivisano stablo na svijetu. Još u srednjem vijeku bili su poznati ne samo hranjivi sastojci jabuke, već i njena ljekovita vrijednost.

Za liječenje su se osim plodova takođe koristili cvjetovi i listovi. Mladi izdanci jabuke koristili su se protiv kostobolje, a pupoljci protiv glavobolje, grčeva i zatvora.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *