Istraživanje pokazalo: U odjeći ove boje drugima smo najprivlačniji i izgledamo najinteligentnije

May 18, 2024, 6:52 am
Kolika je moć boje odjeće koju nosimo dokazalo je istraživanje koje je otkrilo da smo drugima ne samo najprivlačniji nego da djelujemo i najpametnije i najsamouvjerenije u odjeći jedne određene boje.

Velika anketa britanske online trgovine buytshirtsonline.co.uk u kojoj je sudjelovalo više od 1.000 ispitanika tražila je odgovore na to kako boje povezujemo s određenim kvalitetama.

U svim pozitivnim kategorijama crna je osvojila prvo ili drugo mjesto, preciznije došlo se do zaključka da ljude koji nose crnu odjeću, i žene i muškarce, doživljavamo najprivlačnijima, najinteligentnijima i najsamouvjerenijima.

U kategoriji samouvjerenosti na drugom mjestu našla se crvena boja, ali i na prvom mjestu u kategoriji arogancije. Također, samo 12 posto ispitanika povezalo je crvenu s inteligencijom. Ljude koji nose žutu, narančastu i ružičastu odjeću ispitanici smatraju najmanje inteligentnima.

No crvena je ipak viceprvak u kategoriji privlačnosti, znači nalazi se odmah iza crne, dok je treća plava boja. Ljudi koji nose smeđu odjeću smatraju se najmanje privlačnima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *