Institucije traže nove radnike

December 8, 2014, 7:31 am

Zbog aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom nova zapošljavanja u bh. institucijama zvanično su zamrznuta, no u praksi se iz godine u godinu povećava broj uposlenih.

U 75 bh. institucija na kraju prošle godine bilo je 22.214 uposlenika, a godinu ranije 22.174.

Dodatna zapošljavanja, prema Zakonu o državnom budžetu, “dozvoljena su samo u izuzetnim slučajevima (novoosnovane institucije i slično”) i moguća su samo na osnovu odluka Vijeće ministara BiH.

Među šest institucija, o čijim zahtjevima bi sutra trebalo da se izjašnjavaju ministri, nema novoosnovanih. Odobrenje za prijem novih uposlenika zatražili su Agencija za državnu službu BiH, Centralna izborna komisija, Agencija za forenzička ispitivanja i vještačenja, Centralna harmonizacijska jedinica Ministarstva finansija i trezora BiH, ali i Uprava za indirektno oporezivanje i Sud BiH, koji su lani prednjačili po broju novozaposlenih.

Da li je Ministarstvo finansija i trezora dalo pozitivno mišljenje na prijedloge odluka o novim zapošljavanjima u ovih šest institucija danas nismo uspjeli saznati, no u nevladinom sektoru procjenjuju da će ministri ove odluke usvojiti.

“Nema racionalnog opravdanja za dodatno zapošljavanje. Finansijska dubioza u kojoj je BiH morala bi naložiti moratorij za prijem novih zaposlenika u javnom sektoru u narednih deset godina”, upozorio je Adis Arapović, menadžer Centara civilnih inicijativa, čiji konsultanti prate i rad Vijeća ministara.

Arapović tvrdi da novo zapošljavanje sadrži dvije skrivene poruke: to stvara opterećenje i po budžet za iduću godinu koji treba kreirati novi saziv vlasti, a predstavlja i pokušaj da dvije stranke, SDP i SNSD, osiguraju veće prisustvo u institucijama BiH u kojima, vjerovatno, neće biti dio vlasti u naredne četiri godine.

“Mjere štednje uvedene su zbog MMF-a, a u praksi vidimo da političke elite povećavaju ionako glomaznu administraciju. Izgleda da je jedino MMF-u stalo do toga da smanji javnu potrošnju”, ocijenio je Arapović.

Uprkos mjerama štednje, Vijeće ministara je već u toku ove godine odobrilo nova zapošljavanja. Ministarstvima pravde i civilnih poslova te Službi za zajedničke poslove institucija BiH ljetos je radi prijema novih radnika odobren novac iz budžetske rezerve – ukupno oko 317.000 KM. Dodatna zapošljavanja odobrena su i Odboru državne službe za žalbe i Fondu za povratak BiH, koji su za te namjene novac morali osigurati prestrukturiranjem vlastitih budžeta.

Novac iz budžetske rezerve zbog novog zapošljavanja u toku godine tražili su i Uprava za indirektno oporezivanje i Ustavni sud BiH.

 

(Nezavisne novine)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *