Imenovanje Dragane Čavke u UO RTRS-a izazvalo brojne reakcije javnosti (VIDEO)

May 29, 2024, 4:37 pm

Imenovanje Dragane Čavke u Upravni odbor RTRS-a izaziva brojne reakcije u javnosti.

Glasovima vladajuće skupštinske većine, Čavka je, kao kandidat iz reda bošnjačkog naroda, sinoć na sjednici parlamenta Republike Srpske izabrana za člana Upravnog odbora RTRS-a.

Od pjevačice, preko pomoćnice ministara do promjene nacionalnosti i Upravnog odbora RTRS-a. Put je ovo Dragane Čavke iz Socijalističke partije.

Iako se u nekoliko prethodnih izbornih ciklusa, izjašnjavala kao Srpkinja, od majke Jevrosime, sada je kao Bošnjakinja stigla u Upravni odbor ovog medija.

Nije ovo prvi put da ime Dragane Čavke izaziva reakcije i polemike u javnosti, pa je tako u parlamentu Srpske o njoj diskutovao i lider Pokreta „Za pravdu i red“ Nebojša Vukanović, dok je bošnjački potpredsjednik NS RS Mirsad Duratović apsurdno rekao da Čavku uopšte ne poznaje.

Do sada se Čavka izjašnjavala kao Srpkinja, a u dva navrata bila je na pozicijama pomoćnika ministra, jednom u Ministarstvu trgovine i turizma Srpske, a potom je u junu prošle godine imenovana za pomoćnicu ministrice finansija Zore Vidović.

Zanimljivo je da nikada zvanično nije ni preuzela tu funkciju, jer odluka nije objavljena u Službenom glasniku.

Ipak, to nije bio problem da u Narodnoj skupštini Srpske Dragana Čavka bude izglasana za člana Upravnog odbora RTRS-a.

Reagovao je i ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Srđan Amidžić. Kaže da su mediji izrazito važni i da je ozbiljna stvar u pitanju jer je Upravni odbor javnog servisa mjesto za ljude sa iskustvom.

“Ne interesuju me razlozi onih koji su glasali, ali smatram da se svemu tome trebalo malo ozbiljnije pristupiti. Ukoliko neko želi da promijeni vjeru, to je njegova stvar, ali ako to radi zbog bilo koje pozicije, onda se javnost sa pravom pita o kakvim se ljudima radi. Mene bi bilo sramota”, rekao je Amidžić.

Biografija Čavke je svakako šarolika, a prije politike, bavila se i muzikom. Naime, ona je pjevala u banjalučkom bendu “Čiča Gliša”.

Početkom 2018. godine obavljajući funkciju pomoćnice ministra trgovine i turizma, neslavno se “proslavila” zbog svojih gafova. Naime, sa sjednice u februaru te godine objavljeni su videosnimci na kojima je teško i loše čitala, a kolegama se obraćala pogrešnim imenima i prezimenima.

Nakon njenog imenovanja, uslijedila je lavina komentara na društvenim mrežama.

Iz Socijalističke partije nisu željeli da komentarišu Čavkino imenovanje.

TV K3

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *