TV K3

android aplikacija

instaliraj

I Sten Li bio žrtva zlostavljanja

I Sten Li bio žrtva zlostavljanja

​Kćerka Stena Lija, tvorca superjunaka iz “Marvelovog” univerzuma, Džoen Silija Li, tužila je bivšeg menadžera njenog oca, kao i dvoje saradnika smatrajući ih odgovornima za njegovu smrt.

U optužnici stoji da je ova trojka koristila moć da finansijski ucjenjuje njenog oca, krade njegove ideje i bitne suvenire sa snimanja, kao i da su ga primoravali da radi toliko puno da na kraju nije mogao ni da hoda ni da govori. Upravo ovaj prisilni rad je, navodno, doveo i do smrti Stena Lija.

Tužba je podnesena u Los Anđelesu po sedam tačaka optužnice, među kojima su tužba za kršenje ugovora, zlostavljanje starijih lica i primoravanje na prekomjerni rad. Lijeva kćerka tuži Maksa Andersona, koji je bio menadžer Stena Lija, a koji se navodno udružio sa Derekom Tanom i zajedno su osnovali odvojenu kompaniju putem koje su preuzimali profit koji je ostvarivao Sten Li. Takođe, u optužnici stoji da su se ova dvojica udružila s medicinskom sestrom Lindom Sančez, koja se brinula za zdravlje kralja stripova. Sančezova je krala iz Lijevog doma vrijedne suvenire u vezi sa strip-junacima koje je kasnije predavala Andersonu.

Sve troje se, pored navedenih optužbi za prevaru i krađu, suočavaju i s optužbama za zlostavljanje nemoćnih i starijih osoba. Ova optužba je došla svega dvije nedjelje nakon što je Lijev bivši menadžer Keja Morgan uhapšen zbog istih optužbi za zlostavljanje starijih i nemoćnih lica.

Anderson je, navodno, na svoj račun zgrnuo hiljade i hiljade dolara tako što je naplaćivao Lijevo prisustvo na velikim događajima, iako mu je po ugovoru obećano 10% prihoda, dok sam Sten Li od ovih pojavljivanja nije imao nikakvu finansijsku korist i često je dobijao samo pisane zahvalnice. Takođe, u optužnici stoji da je Anderson primoravao Lija da potpisuje dokumente koje tvorac stripova nije razumio ili ih nije dobro vidio zbog problema s vidom, te da je morao često da drži maratonsko davanje autograma obožavaocima, što je dovelo do toga da starac više nije mogao ni da hoda ni da govori.

Kirk Edvard Šenk, advokat koji je zadužen za ovaj slučaj, istakao je da je zlostavljanje starijih i nemoćnih lica sve češći slučaj u SAD, naročito ako su ova lica tokom svog života stekla velike količine novca, koje zlostavljači žele da prisvoje.

“Ovo nije izolovan slučaj u industriji zabave. Ovo je problem koji će se nastavljati i u budućnosti. Starije osobe su najčešće na meti članova porodice i bliskih saradnika u koje ne sumnjaju, a koji zloupotrebljavaju ljubav starijih lica”, rekao je ovaj advokat. Sten Li je preminuo u novembru prošle godine u 95. godini.

Nezavisne  novine

Komentarišite

Your email address will not be published.