Hrvatski sabor ukinuo zakon iz 1934. godine, razvodi i dalje na sudovima

May 24, 2023, 10:51 am

Hrvatski sabor je donio novi Zakon o vanparničnom postupku, kojim će prestati primjena zakona starog gotovo 90 godina, a razvode brakova i dalje će rješavati sudovi.

U Hrvatskoj se, naime, još primjenjuje Zakon o sudskom vanparničnom postupku donesen 1934. godine, za vrijeme Kraljevine Јugoslavije, prenosi Indeks.

Prema novom zakonu, javni bilježnici ubuduće će se baviti postupanjem kod proglašenja nestale osobe umrlom i dokazivanja smrti, pri uređenju međa i raskidanju suvlasničke zajednice, ako su stranke podnijele sporazumni prijedlog.

Iako je prvobitno bilo predviđeno da rješavaju i nesporne razvode brakova, to će ipak, kao i do sada, ostati u nadležnosti sudova.

– Nakon komunikacije s javnošću mišljenja smo da institut braka ili partnerske zajednice ima visoku društvenu vrijednost pa bi ipak bilo dobro da ostane kod sudova – rekao je državni sekretar Ministarstva pravosuđa Јuro Martinović.

Sabor je donio i zakon kojim se uvodi obaveza korišćenja Registra zaposlenih i Centralizovanog obračuna plata u državnoj službi i javnim službama za sve korisnike državnoga budžeta.

Јavne službe u smislu tog zakona su i školske ustanove čiji su osnivači država i jedinice lokalne samouprave, a kojima se sredstva za plate obračunavaju u budžetu, objasnio je resorni ministar Ivan Malenica.

On je objasnio i da je novi zakon ključan za analizu sistema plata u javnom sektoru i strateško planiranje ljudskih potencijala.

(Tanjug – Foto: EPA-EFE/DANIEL KASAP, ilustracija)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *