Hrvatska za turiste skuplja od Grčke i Španije

June 2, 2023, 5:09 pm

Mnogi Nijemci najradije ljetuju u – Njemačkoj.

Ali, godišnji odmor u inostranstvu je u pravilu jeftiniji.

Posebno u Albaniji ili Turskoj. Hrvatska je jeftinija od Njemačke, ali je skuplja od Grčke ili Španije.

Godišnji odmor na jugu Evrope je za Nijemce uglavnom jeftiniji nego ljetovanje u zemlji.

Ponekad i znatno jeftiniji. To pokazuju novi podaci Saveznog zavoda za statistiku (Destatis) koji je usporedio troškove gastronomskih usluga i hotelskih smještaja u evropskim zemljama, prenosi DW.

Porast troškova energije i hrane utiče na smanjenje raspoloživog budžeta brojnih ljudi u Njemačkoj za turistička putovanja, naglašavaju njemački statističari.

“Ali, posebno u južnoevropskim ili turističkim zemljama jugoistoka Evrope je razina cijena gastronomskih ili hotelskih usluga znatno niža nego u Njemačkoj”, dodaje Destatis.

Turska: 56% jeftinija od Njemačke

Nivo cijena u Turskoj i Albaniji je bila najniža među državama koje je “pročešljao” Savezna kancelarija za statistiku. U obje te zemlje su cijene turističkih usluga bile za 56% manje nego u Njemačkoj.

U Portugalu i na Malti troškovi jela u restoranima i noćenja u hotelima su za njemačke turiste bili 28% niži nego kod kuće.

U Španiji, Poljskoj i Češkoj se za iste te usluge u martu ove godine (mjesec u kojem je Destatis analizirao cijene) plaćalo u prosjeku 18% manje nego u Njemačkoj. U Hrvatskoj i na Kipru – 17% manje.

U Grčkoj je ušteda iznosila čak 21%. 

A još povoljnije su cijene bile u Crnoj Gori i Rumuniji – gdje se za hotelski smještaj i odlazak u restoran moglo proći 46% jeftinije nego u Njemačkoj.

Hrvatska je, sudeći po navodima Destatisa, skuplja zemlja za turiste od svojih južnoevropskih konkurenata Turske, Grčke, Portugala i (minimalno) od Španije.

Što se tiče zemalja na jugu Evrope, od svih u kojima je Destatis analizirao cijene najskuplja je bila Italija.

Ali i na Apeninskom poluostrvu je, tvrde njemački statističari, nivo cijena u hotelima ili restoranima u istraženom razdoblju bila pet odsto niža nego u Njemačkoj.

Švajcarska: 61% skuplja od Njemačke

Za građane Savezne Republike je odmor na sjeveru Evrope ili u nekim susjednim zemljama skuplji od ljetovanja u Njemačkoj.

Od svih istraženih zemalja, u martu je najskuplja bila Švajcarska. Tamo se za istu uslugu (restoran ili noćenje u hotelu) moralo platiti 61% više nego u Njemačkoj. Skuplje su i među Nijemcima popularne turističke destinacije poput Danske ili Norveške – i to za više od 40%.

Finska je nešto malo manje skupa, ali i dalje znatno skuplja od Njemačke: tamo su hotelska noćenja i gastronomske usluge u martu ove godine bili za 25% skuplji nego u Saveznoj Republici. U Irskoj su turisti morali platiti 21% više, odmor u Švedskoj je bio 17% skuplji nego u Njemačkoj, a u Austriji 15%.

U susjednoj Francuskoj, jednoj od najomiljenijih njemačkih turističkih destinacija, u martu se za hotelske smještaje i posjete restoranima morali platiti osam odsto više nego u Njemačkoj, objavio je Destatis.

Nijemci ne štede na odmoru

Iako su posljednjih mjeseci troškovi života znatno porasli i u Njemačkoj, a stopa inflacije dosegla rekordan nivo od ujedinjenja, te usprkos nesigurnostima vezanima zu daljnji tok rata u Ukrajini, većina njemačkih turista u ovoj ljetnoj sezoni želi konačno (ponovno) uživati na odmoru bez puno briga.

Po podacima koji su objavljivani proteklih mjeseci, turistička branša očekuje nastavak pozitivnog trenda iz prošle godine, u kojoj je volumen turističkih aranžmana dosegao nivo iz godine prije pandemije korona virusa.

Od novembra 2021. do konca oktobra 2022., udvostručeni su izdaci za putovanja (s 28,8 na 58,6 milijardi evra), potvrdilo je Udruženje njemačkih turoperatora (DRV).

Posebno snažan rast u tom je razdoblju uočen u sektoru takozvanih “paušalnih aranžmana”. U februaru ove godine je objavljena “Njemačka turistička analiza”, odnosno rezultati ankete među 3.000 osoba starijih od 18 godina – šest od deset ispitanika je reklo da u ovoj sezoni planira turističko putovanje.

“Top 5 turističkih destinacija u glavnom talasu tokom ljeta će biti Turska, Španija, Grčka, Egipat i Portugal”, prognoziraju predstavnici DRV-a.

Izvor: Nezavisne novine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *