Hrana koju treba izbjegavati ako imate visok pritisak

June 3, 2023, 9:32 am

Ljudi često ne prepoznaju da imaju problem s visokim krvnim pritiskom, dok organizam “pati”, a bolest oštećuje brojne organe.

Otud i naziv “tihi ubica” za hipertenziju koja se obično otkrije sasvim slučajno ili tek nakon nekih kritičnih situacija.

Lijekovi, uključujući inhibitore enzima koji konvertuje angiotenzin (ACE), obično se koriste za smanjenje vrijednosti krvnog pritiska. Međutim, promjene u načinu života, posebno promjene u načinu ishrane dosta mogu pomoći kod povišenog pritiska.

Kardiolog Džerald Kar-Vajt je upozorio na hranu koju treba da izbjegavaju svi koji imaju problema s visokim krvnim pritiskom. Kako kaže, hrana s visokim sadržajem soli opasna je za sve koji pate od hipertenzije.

“Prije svega bih izdvojio sendvič od bijelog hljeba sa šunkom i sirom. Sve komponente ovog obroka imaju visok sadržaj soli”, rekao je dr Kar-Vajt.

Visok krvni pritisak nema simptome za mnoge ljude, ali povećava rizik od srčanog i moždanog udara. Zato ga zovu “tihi ubica”.

“Važno je živjeti zdravo, vježbati i jesti uravnoteženu ishranu da bismo spriječili visok krvni pritisak”, dodao je kardiolog, a prenosi Poslovni.hr.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *