Hit komedija potvrdila uspjeh u Prnjavoru: Tatjana Kecman i Ana Lečić osvojili srca publike (FOTO/VIDEO)

February 7, 2024, 12:54 pm

Predstava ”Bajbok” koju su na sceni prnjavorskog Centra za kulturu izvele poznate glumice Tatjana Kecman i Ana Lečić potvrdila je uspjeh i u ovoj lokalnoj zajednici a komični sadržaj osovojio je srca publike. Riječ je o djelu rađenom po motivima dramskog štiva „Emigranti” koje je nastalo od strane poljskog pisca Slavomira Mrožeka u adaptacija i režiji Tatjane Kecman a prikazalo je jedan tragikomičan život dvije žene u Švedskoj.

U sklopu ove priče publika je mogla vidjeti pored dvije žene i dva različita stila i dva pogleda na svijet koji se prepliću u tuđem svijetu. Njihovi životi zarobljeni su unutar zatovrenog prostora usljed epidemije koronavirusa gdje svako od njih ima određena nadanja i želje koja se ispoljavaju u sumornoj i surovoj svakodnevnici a ovaj prikaz zaokupio je dodatno pažnju publike.

Kecmanova, koja je na sceni prikazala lik jedne tipične gastarbajterke koja štedi za život s ciljem kako bi svoje bogatstvo pokazala u zavičaju, objašnjava kako je ovo dijelo u kojem se mnogi mogu prepoznati svi, bez obzira bili muškarci ili žene. Navodi da tajna uspjeha ovog djela univerzalnost koja izvire iz njega.

” Mi smo cijelu radnju smjestili u 2020.godinu a svi dobro znaju da je to period kada je vladala strašna panedmija. I tu smo prikazali sudbinu jednog čovjeka koji je izolovan od zavičaja proživljava još jednu izolaciju zbog virusa pa je zatvoren u kući. Tada znamo da se nije moglo izlaziti napolje ili komunicirati sa živim svijetom i sve to je dodatno iscrtalo ovu tragikomediju ”,rekla je Kecmanova.

A komediju je kako objašnjava veoma teško izvesti posebno ako je cilj svega toga da se ispriča neka dublja priča koju će publika prepoznati.

” Mene lično samo takve priče inspirišu koje nam žele prikazati realan život. Ukoliko je tekst dobar kao što je slučaj sa ovim djelom koje je adamtacija poznatog pisca, onda i nije tako teško prikazati nešto iz realnog života jer samo je bitno da pratite tekst. Međutim nekada ni to nije lako jer se morate i tijelo i dušu da predate tekstu i da pokažete to na najbolji mogući način. Mislim da je komedija utjeha za ljude na ovim prostorima i da je smijeh jedan lijek. Ljudi treba da se smiju jer će sigurno i duže živjeti”,rekla je Kecmanova.

Da je riječ o kvalitetnom pozorišnom komadu koji prikazuje istinske ljudske sudbine slaže se i glumica Ana Lečić koja navodi kako joj je drago što na sceni može da igra sa svojom koleginicom Tatjanom te da publici prikažu jedan poseban doživljaj koji prolaze dvije žene u tuđem svijetu. Ističe kako joj uvijek posebnu radost pružaju pozorišne daske a pri tom ne krije ni samu izazovnost koju je pružila uloga koju je tumačila.

” Moja uloga ima jedan poseban senzibilitet gdje sam prikazala žestok rokerski stil žene koja ima taj feministički stil i pogled na svijet. Ona je ubijeđenja u svoju moć znanja i da je vlasnica ”vlasnica znanja” tako da ona smatra da je najpametnija te zbog toga sebi daje za pravo da vaspitava svoju cimerku koja je starija od nje. Moja uloga ima i tu neku energičnu i mušku energiju.  ”,rekla je Lečićeva.

S obzirom da je glumica koja tek pronalazi svoje mjesto pod glumačkim suncem, objašnjava da ju izgrađuje svako stečeno iskustvo na sceni i pred filmskom kamerom. Uvijek je zahvalna kada na pozornici može naučiti nešto od starijih kolega te da cijeni svaki njihov savjet.

” Kako bi se lakše izborila sa ovim likom sigurno je da mi je mnogo značio svaki savjet koji sam dobila o Tatjane a sve kako bi lakše imali jedan zajednički spoj na sceni i to prikazali publici. Tako da i ovog puta ali i na drugim projektima starije kolege sa više iskustva su uvijek značajne jel uvijek svojim savjetima mogu mnogo dorpinjeti da mladi glumac na sceni bolje iznese određenu ulogu. Sigurno je da se na taj način može mnogo naučiti ”,rekla je Lečićeva.

Ovaj pozorišni komad već se uspješno izvodi dvije godine a naše sagovornice vjeruju da će se ”Bajbok” nastaviti izvoditi i da će i dalje biti nagrađivane aplauzom i smijehom.

Inače Tatjana Kecman već je postala popularna široj javnosti nakon pojavljivanja u filmu i seriji ”Dara iz Jasenovca” gdje je tumačila uloge zloglasne upravnice logora za djecu Jasrebarsko, časne sestre Barte Pulherije dok je u istom prijektu učestotvala i Ana Lečić gdje je tumačila ulogu Božice, ustaškog čuvara u istoimenom logoru.

TV K3

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *