Hiljade vjernika se okupilo na Ostrogu

May 12, 2024, 7:06 am

Hiljade vjernika okupilo se uoči današnjeg praznika Svetog Vasilija Ostroškog u manastiru Ostrog, gdje se čuvaju mošti ovog svetitelja.

Tokom ceijlog dana pristizale su grupe poklonika koji su iz raznih krajeva Crne Gore, Srbije i Republike Srpske pješačili stotine i desetine kilometara do manastira Ostrog, saopštila je Mitropolija crnogorsko-primorska.

U popodnevnim satima u subotu u Gornji manastir Ostrog stigao je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije sa episkopima raško-prizrenskim Teodosijem, buenosajreskim i južnocentralnoameričkim Kirilom i umirovljenim Jovanom.

Episkopi Teodosije i Jovan su sa sveštenstvom i sveštenomonaštvom služili praznično bdijenje, a pored ostalih, sasluživali su i ostroški iguman arhimandrit Sergije i iguman manastira Treskavac arhimandrit Varnava.

Vjernici su cijele noći mogli da se poklone i cjelivaju mošti Svetog Vasilija Ostroškog.

Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas slave Svetog Vasilija Ostroškog, praznik posvećen velikom čudotvorcu i iscjelitelju.

Mošti ovog svetitelja se čuvaju u manastiru Ostrog, koji je mjesto hodočašća i za vjernike drugih religija, prenosi Tanjug.

 

Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *