Hamas osolobodio drugu grupu talaca

November 26, 2023, 7:33 am

Hamas je oslobodio 13 Izraelaca i četiri državljana Tajlanda u okviru drugog kruga oslobađanja u zamjenu za palestinske zatvorenike.
Šest od 13 oslobođenih Izraelaca su žene, a sedam tinejdžeri ili djeca. Najmlađa je trogodišnja Jahel Šoham, a oslobođena je sa majkom i bratom, dok je njen otac i dalje u zatočeništvu.

“Oslobođeni taoci su na putu za bolnice u Izraelu, gdje će se ponovo biti sa svojim porodicama”, navodi se u saopštenju Izraelskih odbrambenih snaga.

Spor nakon prvog kruga oslobađanja prevaziđen je posredovanjem Egipta i Katara.

Na televizijskim snimcima prikazani su taoci na egipatskoj strani graničnog prelaza Rafa nakon što su napustili Gazu, dok je Hamas kasno sinoć predao zarobljenike Međunarodnom komitetu Crvenog krsta.

Izrael je iz dva zatvora oslobodio 39 Palestinaca, šest žena i 33 maloljetnika, javila je palestinska novinska agencija VAFA.

Palestinski zvaničnik upoznat sa diplomatskim potezima rekao je da će Hamas nastaviti da poštuje primirje. Ovo je prvi prekid borbi od kada su Hamasovi borci napali južni dio Izraela 7. oktobra, ubili 1.200 ljudi i uzeli oko 240 talaca.

Srna

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *