Grmuša upozorava nadležne zbog SDS-a: Kršite prava oko 100.000 ljudi

May 12, 2024, 7:16 am

– Pozivam sve nadležne organe, uključujući CIK i RIK, da pod hitno Srpskoj demokratskoj stranci dostave pravno rješenje koje postoji i čiji draft sam im na raspolaganju da uručim ako sami ne umiju da ga napišu, a na osnovu kojeg će SDS ravnopravno i u punom pravno-političkom kapacitetu da učestvuje na lokalnim izborima.

Ovaj poziv uputio je potpredsjednik PDP-a Milko Grmuša u objavi na svom X nalogu.

“I dok je jasno da se pravna anarhija kad je riječ o dualizmu pravnih propisa u Republici Srpskoj nastavlja, svjedoci smo da se danas priprema i najbrutalnije kršenje ustavno-političkih prava od 1945. godine.

Naime, gašenjem bankovnih računa Srpskoj demokratskoj stranci i ćutanjem svih relevantnih organa i institucija, uključujući Centralnu izbornu komisiju BiH i Republičku izbornu komisiju, oko toga na koji način će SDS da učestvuje na lokalnim izborima, praktično se priprema teren ne samo za to da se SDS-u onemogući učešće na izborima, nego i građanima da glasaju za tu stranku”, napisao je Grmuša.

On naglašava da se time direktno krši osnovno pravo ljudi i građana ne samo da budu birani, već i da biraju.

Ističe da je to jedno od osnovnih ljudskih prava predviđeno Ustavom Republike Srpske, Ustavom BiH i čitavim nizom međunarodnih dokumenata koji se direktno primjenjuju u pravnom poretku u BiH.

“Apsolutno je nezabilježeno u demokratskoj praksi da se ljudima bez na zakonu sprovedene procedure gašenja političke stranke onemogućuju pravo da biraju kandidate te stranke, odnosno da budu birani ispred te iste stranke. U konkretnom slučaju, ako se SDS-u ne omogući učešće na izborima, najmanje oko 100.000 građana Republike Srpske i BiH bi bez objašnjenja i pravosnažne sudske odluke bilo lišeno svog ustavom predviđenog prava da biraju i budu birani u organe vlasti”, upozorava Grmuša.

On poziva CIK i RIK da iznađu rješenje i dodaje da u suprotnom svi nadležni organi i njihova odgovorna lica rizikuju ne samo ozbiljnu krivičnu odgovornost, već bi takvi izbori, sprovedeni flagrantnim kršenjem ustava, bili nelegalni, nelegitimni i predstavljali bi krah ne samo vladavine prava u Srpskoj i BiH, nego bi kompromitovali demokratski integritet relevantnih međunarodnih faktora koji se na osnovu Dejtonskog sporazuma bave i garantuju vladavinu prava u BiH.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *