Grčka: Radnici u jednodnevnom štrajku, žele povećanje plata

November 9, 2022, 11:48 am

U Grčkoj su radnici stupili u jednodnevni štajk sa zahtjevom za povećanje plata što je dovelo do prekida u drumskom, vazdušnom i trajektnom saobraćaju.
Štrajk je drugi u Grčkoj od početka godine i organizovan je na poziv sindikata radnika državnog i privatnog sektora koji predstavljaju više od 2,5 miliona članova. Očekuje se i veliki broj demonstranata ispred parlamenta u centru Atine.

Visoke cijene struje i rast troškova života izazvao je od početka mjeseca štrajkove i proteste širom Evrope, uključujući NJemačku, Francusku i Španiju.

Grčka ekonomija je od početka godine registrovala skoro dvostruki rast u odnosu na isti period prošle godine zahvaljujući oporavku turizma, ali je inflacija na 12 odsto što je najviše u protekle skoro tri decenije.

“Radnici se bore protiv inflacije koja guši grčka domaćinstva, nesređenih uslova na tržištu rada i tereta koji godinama nose na leđima”, navodi se u saopštenju sindikata GSEE koji je najveći u privatnom sektoru.

U saopštenju se ističe da je najbitnije da vlasti preduzmu mjere za borbu protiv inflacije jer visoke cijene struje i osnovnih potreba odnose prihode domaćinstava.

GSEE zajedno sa sindikatom radnika državnog sektora ADEDI traže povećanje miminalnih primanja, koja trenutno iznose 713 evra i obnovu kolektivnog ugovora o radu.

Izvor: Srna

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *