TV K3

android aplikacija

instaliraj

General Bridlav: Putinu ne možemo ništa!

Svojevrsna pat-pozicija između Rusije i NATO koja traje već mjesecima za generala NATO Filipa Bridlava predstavlja poraz Alijanse.

General Bridlav: Putinu ne možemo ništa!

Kada je američki sekretar odbrane Eš Karter nedavno objavio da će NATO povećati vojne kapacitete na istoku Evrope u cilju “sprečavanja ruskog uticaja”, mnogi protivnici Vladimira Putina zadovoljno su se osmjehivali, smatrajući da Alijansa polako ali sigurno steže obruč i lomi otpor Rusije.

Filip Bridlav, glavnokomandujući general NATO snaga u Evropi, ima potpuno suprotno mišljenje.

– Rusija je apsolutno superiorna na svojim granicama, i to je nepobitna činjenica. Sa sve većim dovlačenjem NATO vojske i artiljerije u Ukrajinu i na Baltik, stvara se opasnost od kontraefekta. Upravo se zbog toga mora insistirati na diplomatskom i mirnom rješenju konflikta – naveo je Bridlav.

Osvrnuo se i na sukob u istočnoj Ukrajini, rekavši da su Rusi “lako riješili problem za jedan dan”.

– Ukrajinska vojska nadirala je ka Donbasu i potiskivala pripadnike proruskih snaga. Kada se činilo da će istok konačno biti zauzet, Rusija je poslala svoju vojsku i za 24 sata u potpunosti preokrenula situaciju – jadao se Bridlav.

Uprkos tome, vrh NATO, kao i nekoliko istaknutih političara u američkom Kongresu i dalje insistiraju na povećanju vojne prisutnosti Alijanse na vratima Rusije.

– Realnost je takva da Rusija ima kapacitet da u potpunosti dominira čitavim Baltikom i Ukrajinom. Naravno, oni to neće raditi direktno, vojnom invazijom, već suptilnijim sredstvima: sajber-ratovanjem i medijskom propagandom. Ne zaboravite da u tim državama postoji veliki broj proruski orijentisanog stanovništva. Koliko god se trudio, NATO po pitanju promjene svijesti na Baltiku i u istočnoj Ukrajini ne može ništa. Tu je Putin u nedostižnoj prednosti – zaključio je Bridlav.

Imajući u vidu da ekonomske sankcije koje je Zapad uveo Rusiji nisu imale očekivani efekat, djeluje da će rovovska diplomatska borba potrajati unedogled. Jer, o vojnom rješenju konflikta, srećom, niko i ne razmišlja.

Bridlav nije mogao da zaobiđe američki državni vrh, rekavši da je krajnje vrijeme da svi shvate da ekonomske sankcije neće zaustaviti Vladimira Putina, i insistirao na novoj strategiji.

– Povećavanje ekonomskih sankcija i gomilanje vojske – to nije diplomatija – rekao je Bridlav.

 

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.