Gardisti traže odgovornost ministra i ostavke vlasti

March 26, 2023, 9:57 am

Udruženje Gardista 1.gardijske motorizovane brigade Glavnog štaba Vojske Republike Srpske najoštrije osuđuje i zahtijeva odgovornost svih onih koji su dozvolili da se danas u Derventi veliča “ustaško-fašistička ideologija, agresija i ratni zločini koje je počinila vojska Republike Hrvatske u svojoj agresiji na ovaj dio Republike Srpske i da se veliča brigada HVO-a čiji su pripadnici počnili jezive zločine nad srpskim stanovništvom u Posavini”.

“Pitamo se, da li je moguće da se ovo desi bilo gdje osim kod nas? Pitamo se, ko nas prestavlja i ko odlučuje o interesima i sudbini srpskog naroda i Republike Srpske u cjelini kada se dešavaju i dozvoljavaju ovakvi skandalozni i po srpski narod uvredljivi događaji? Pamtimo da su institucije Republike Hrvatske zabranile predsjedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću da posjeti Jasenovac, najveće stratište srpskog naroda, položi cvijeće i oda počast žrtvama fašističkog terora iz drugog svjetskog rata”; kaže se u saopštenju i dodaje:

“Podsjećamo da je fašistička ideologija koju je kroz dva protekla rata usvojila i njegovala Hrvatska država nanijela ogromno zlo srpskom narodu na prostoru NDH, a u proteklom ratu na prostoru Hrvatske i BiH i od koje je stradalo mnogo nedužnih ljudi”.

Dalje se navodi da gardisti Vojske Republike Srpske pozivaju na odgovornost sve nosioce vlasti u Republici Srpskoj i BiH koji su svojim postupcima omogućili da se danas u Derventi veliča zločin, ustašstvo, podstrekava i širi mržnja prema Srpskom narodu i Republici Srpskoj i zahtijevamo odgovore, ko je skrivajući od očiju javnosti organizovao ovu posjetu sa ovakvim antisrpskim sadržajem.

“Zahtjevamo i ostavke najodgovornijih nosilaca vlasti u Republici Srpskoj uključujući ministra unutrašnjih poslova čije je ministarstvo neposredno obezbjeđivalo ovaj događaj”, kaže se u saopštenju Udruženja gardista VRS.

(BN) Foto: Ilustracija

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *