Francuska zabranjuje djeci mobilne telefone?

June 13, 2024, 11:54 am

Emanuel Makron, francuski predsjednik, podržaće predloženu zabranu korišćenja pametnih telefona za mlađe od 11 godina i društvenih mreža za mlađe od 15 godina širom Francuske.

Makron podržava prijedloge iznesene u izvještaju eksperata koje je ranije ove godine naručila Jelisejska palata usred sve veće zabrinutosti zbog negativnih efekata upotrebe tehnologije i društvenih medija na djecu i tinejdžere.

Makron je to pitanje uvrstio u svoju predsjedničku agendu početkom godine usred pada rejtinga odobravanja.

Ali nema riječi o tome kako bi takva opšta zabrana bila sprovedena, a zakonodavci sada treba da odluče koje aplikacije će se kvalifikovati za zabranu i da iznesu sitnije detalje o sprovođenju preporučenih mjera, prenosi B92.

Preporučeno je da se djeci mlađoj od 11 godina ne smije dozvoliti da koriste pametni telefon i da im se ne smije dati pametni telefon sa pristupom internetu prije 13. godine.

Aplikacije na društvenim mrežama bi trebale biti zabranjene za sve mlađe od 15 godina, dodaju, a maloljetnici stariji od 15 godina trebaju imati pristup samo platformama koje se smatraju “etičkim” – iako u izvještaju nije precizirano koje bi platforme bile isključene iz takvih ograničenja.

Trenutno nema vremenskog okvira za donošenje novog zakona i nejasno je u kojoj mjeri bi on slijedio preporuke stručnjaka.

Grupa je rekla da bi svi budući potezi trebali biti fokusirani na pooštravanje pravila za tehnološke kompanije.

Način na koji će takva zabrana biti sprovedena ostaje nejasan, a komentatori su podijeljeni oko toga da li će proizvođači aplikacija i tehnološke kompanije biti primorani da ugrade starosna ograničenja u svoje aplikacije ili će roditelji snositi odgovornost za sprovođenje zabrane kod kuće.

Neki alati za ograničavanje vremena na ekranu i vremena rada na aplikacijama društvenih medija su već ugrađeni u većinu pametnih telefona, ali ta ograničenja korisnik može da promijeni u bilo kom trenutku.

Ovo je izazvalo pitanja da li će francuska vlada nastojati da uvede zakon koji obavezuje tehnološke kompanije da omoguće neku vrstu alata za verifikaciju starosti.

Olivije Erčajd, predavač informacionih i komunikacionih nauka, rekao je za AFP u januaru da se ključna pitanja usredsređuju na pravnu osnovu i društvenu prihvatljivost takve obaveze.

“Ova vrsta mjera bila bi bez presedana u jednoj demokratskoj evropskoj zemlji”, dodao je on.

Ali postoji niz dokaza koji ukazuju na to da upotreba društvenih medija negativno utiče na mentalno zdravlje mladih.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *