Formiran štab u Njujorku: Šanse Srbije nisu velike, ali borićemo se (VIDEO)

April 21, 2024, 3:09 pm

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Njujork, gdje će sutra predstavljati Srbiju na sjednici Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija. Pored stanja u južnoj pokrajini, sa stranim zvaničnicima razgovaraće i o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici, o kojoj bi države trebalo da se izjasne početkom maja. Vučić je, još ranije poručio da će više zemalja biti protiv i uzdržano, nego za rezoluciju o Srebrenici. Istovremeno, i iz Srpske poruke – genocid znači istrebljenje naroda – to se u Srebrenici nije desilo.

Vučić je saopštio jda je u Misiji Srbije pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku formiran štab koji se bavi pitanjima u vezi sa pokušajem usvajanja rezolucije o Srebrenici i poručio da šanse Srbije nisu velike, ali da će se boriti.

“Naše šanse nisu velike, ali borićemo se za Srbiju i, verujte mi, narod će videti rezultate”, naveo je Vučić na Instagram profilu “buducnostsrbijeav”, uz fotografiju sa zasjedanja štaba u Njujorku.

On je najavio da će uskoro početi video konferencija sa zvaničnicima u Beogradu.

Tokom boravka u Njujorku, predsjednik Srbije obaviće  niz konsultacija sa predstavnicima zemalja članica UN-a, kako bi objasnio poziciju Srbije u vezi sa najavljenom rezolucijom o Srebrenici. Uoči puta u Njujork, Vučić je podvukao –  donošenje takve rezolucije dodatno će narušiti odnose u regionu, a Srbija će svom snagom boriti protiv usvajanja rezolucije.

„Nastavićemo da se borimo za Srbiju, za naš narod, za živote i budućnost naše djece, da idemo uzdignute glave bez obzira na to što su pokušali silom da nas ponize“, kaže Vučić.

Vučić kaže da će 2. maja na glasanju u Generalnoj skupštini UN-a o prijedlogu sporne rezolucije o Srebrenici više biti zemalja koje će biti uzdržane i glasati protiv nego za rezoluciju. Isto mišljenje dijeli i ambasador BiH u Srbiji Aleksandar Vranješ.

Namjera Bošnjaka i predstavnika kolektivnog Zapada da etiketiraju Republiku Srpsku kao genocidnu, time je ukinu i BiH učine unitarnom, neće uspjeti, poruka je zvaničnika Srpske sa velikog narodnog mitinga “Srpska te zove”, održanog u Banjaluci. Predsjednik parlamenta Srpske i danas jasan –  dijelu sarajevskog establišmenta neko mora reći da ih Srpska nikad neće napasti i da ih ambasade i OHR lažu.

„Poslije mitinga u Banjaluci uslijedile su salve uvreda iz Sarajeva. Dijelovi establišmenta prosto se dave u mržnji i to su jedini davljenici koji umjesto pojasa za spasavanje traže pušku, a sa puškom se još brže tone. Neko im mora reći da ih Srpska nikada neće napasti i da ih ambasade i OHR lažu“, poručuje Stevandić.

Da je Republika Srpska trn u oku, od onih koji su potpisali Dejtonski sporazum preko visokih predstavnika, stav je generala Vojske Republike Srpske u penziji Vinka Pandurevića. Napominje – jedinstvom se možemo boriti protiv pritisaka.

Iz Srpske poruke i da genocid znači istrebljenje naroda, a to se kažu u Srebrenici nije desilo. Podsjećamo, bošnjački dio misije BiH pri UN jednostrano je, bez odluke Predsjedništa BiH, uz sponzorstvo dijela zapadnih zemalja, pokrenuo inicijativu za usvajanje nove rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN. Prethodno je prije devet godina Rusija stavila veto u Savjetu bezbjednosti UN na britansku rezoluciju o Srebrenici.

(Tekst: TV K3 –  i foto: Nezavisne novine)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *