TV K3

android aplikacija

instaliraj

Film sedmice: “Za Samu”

Film sedmice: “Za Samu”

Dokumentarac iz perspektive jedne žene koja se nalazi u prvim redovima borbe u Alepu je najkraći opis filma “Za Samu” (For Sama). Žena je nagrađivana novinarka Vad al Kateb (Waad Al-Khateab), a Samu njena kćerka, rođena usred horora ratom zahvaćene Sirije.

Film je, što se iz premise može zaključiti, izuzetno nasilan i na momente težak za gledanje, jer u prvi plan stavlja djecu koja su odrasla u kakofoniji ratnih zvukova, na koju gotovo više da ne reaguju, čije prve riječi nisu mama ili tata, koja se igraju u ruševinama svog nekadašnjeg grada i čiji su prijatelji ili mrtvi ili davno otišli. Vad nije otišla. Naprotiv. Njena odluka da ostane u Alepu, da putem hitnog carskog reza rodi Samu dok oko njih padaju bombe, da sve to snimi i nastavi odgajati svoju djevojčicu tu, je osnovna tema filma. Tema koja se provlači kroz svaki njegov kadar, svaku izgovorenu riječ. “Da li ćeš mi kriviti jer sam ostala ovdje ili ćeš me kriviti jer sam otišla”, pitanje je koje Vad, u poetičnoj naraciji, postavlja samoj sebi, obraćajući se svojoj kćerki u nekoj dalekoj i neizvjesnoj budućnosti. Krivica zbog ostanka, krivica zbog odlaska, preispitivanje lične uloge u svijetu koji se iz dana u dan mijenja, želja za boljim životom, želja za životom, svijest o odgovornosti protkanoj neodgovornosti koju kao roditelj osjeća, stvaraju realnu sliku o ratu i našim odlukama onog trenutka kada se nađemo usred njega, na prvoj liniji.

Uz pomoć iskusnog reditelja Edvarda Votsa (Edward Watts), Vad je na svijet, uz rođenje svoje djevojčice, donijela i ovaj film posvećen upravo njoj, koji je zapravo kolaž elegantno obrađenih i skladno ukomponovanih slika nastalih i sakupljenih u period od pet godina njenog života u Alepu. Međutim, na kraju ostaje osnovno pitanje koje se ovdje svodi ne na odluku novinarke i rediteljke koja je odlučila ostati u Alepu i tako postati naš prozor u svijet, nego na odluku majke koja je donijela odluku za svoje dijete, stavljajući ga, bez pristanka, u nemoguću situaciju – da li je vrijedilo? Pita se Vad, a pitamo se i mi.

Monika PONJAVIĆ, teoretičar i filmski kritičar

Ocjena: 4,5/5

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.