TV K3

android aplikacija

instaliraj

Februarski pun Mjesec najbliži Zemlji

Februarski pun Mjesec najbliži Zemlji
Pun mjesec će 19. februara biti najveći i najsvjetliji u 2019. godini, jer će se nalaziti na tački koja je najbliža Zemlji, odnosno na oko 356.800 kilometara.

Februarski pun mjesec tradicionalno je poznat kao “snježni ili gladni mjesec”, jer se tokom njega često mogu vidjeti najsnažnije snježne padavine, a dolazi na kraju zime kada se oskudjeva hranom (zbog toga – gladni).

Mjesec će najbliži Zemlji biti u 9:06 sati ujutro, iznad Velike Britanije, a pun će biti u 3:53 poslije podne. Biće vidljiv tek pošto se podigne u 17:11, piše Independent.

To je drugi supermjesec ove godine, poslije krvavog vučjeg Mjeseca od 21. januara.

Supermjesec se čini 14 odsto veći i 30 procenata svjetliji od Mjeseca u njegovoj najudaljenijoj tački od Zemlje (405.500 kilometara).

Sljedeća takva pojava, koja se naziva topli mjesec, moći će da se vidi 21. marta, nekoliko sati od zvaničnog početka proljeća. Djelimično pomračenje Mjeseca biće vidljivo u noći 16. jula, ali sljedeća potpuna pomračenja Mjeseca neće se desiti sve do 2021. godine.

Pomračenje je prošlog mjeseca bilo djelimično vidljivo, zbog pojave oblaka. Međutim, neki posmatrači iz Velike Britanije svjedočili su o sudaru neodređenog predmeta sa Mjesecom, tokom pomračenja.

Naučnici vjeruju da je u pitanju bio predmet veličine plivačke lopte, težine između 20 i 100 kilograma, koji je udario u Mjesec brzinom od oko 47.000 kilometara na sat.

Izvor: B92

Komentarišite

Your email address will not be published.