TV K3

android aplikacija

instaliraj

Fajon: Nemam informacije o privremenom ukidanju bezviznog režima

Član Evropskog parlamenta Tanja Fajon izjavila je da nema informacije da bi zemlje EU mogle zatražiti privremeno ukidanje bezviznog režima sa BiH, u okviru mjera koje EU planira da uvede radi jače kontrole granica zbog terorističke prijetnje.

Fajon: Nemam informacije o privremenom ukidanju bezviznog režima

“Zemlje članice Šengena već danas imaju mogućnost da privremeno zatvaraju granice u slučaju neke alarmantne situacije. Dodatne promjene socijalisti i demokrati nikako neće dozvoliti. U tom kontekstu nemam informacije da bi zemlje EU tražile privremeno ukidanje bezviznog režima sa BiH”, istakla je Fajonova.

Ona je u izjavi za “Dnevni avaz” napomenula da mehanizam za to postoji i da još ima mnogo lažnih azilanata koji ugrožavaju bezvizni režim i služe populističkoj i nacionalističkoj retorici političara na zapadu, koji odavno žele zatvarati granice pred migrantima.

Fajonova je istakla da je teroristički napad u Parizu šokirao Evropu i svijet, ali da odgovor evropskih lidera ne smije biti uzimanje slobode ili ograničenje osnovnih ljudskih prava.

“Svaki korak u promjeni šengenskih pravila treba oštro osuditi. Ne smijemo dozvoliti da borba protiv terorizma znači ograničenje slobode kretanja”, smatra ona.

Fajonova kaže da postoji već mnogo mjera za borbu protiv radikalizma i terorizma, te da će Evropska komisija narednih dana predložiti još neke nove mjere.

“Pritisak evropskih vlada je da Evropa što brže moguće usvoji vlastitu bazu podatka o putnicima koji koriste aviokompanije. U ovom trenutku države često idu predaleko, previše se fokusiraju na bezbjednost”, ocijenila je Fajonova.

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.