EU strahuje od džihadista

September 26, 2014, 11:33 am

“Broj građana EU koji su se pridružili dzihadistma se u poslednjih nekoliko meseci utostručio i procenjujemo da ih je sad preko tri hiljade”, rekao je De Keršov za britanski Bi-Bi-Si i dodao da je teško proceniti koliko ih se vratilo u Evropu.

On je porast broja evropskih dobrovoljaca među džihadistima pripisao proglašenju “Islamske države” (ID) koju su ekstremisti ustanovili u Siriji i Iraku, kao i visokom publicitetu koji je ova grupa dobila postavljajući snimke pogubljenja talaca na internet.

“Oni koji veruju u ID idu tamo”, rekao je on i pozvao članice EU da donesu niz mera kako bi se osujetili oni koji žele da prenesu džihad na evropsko tlo.

U Briselu je poslednjih dana pojačano obezbeđenje zgrada u kojima su smeštene evropske institucije nakon medijskih izveštaja da je policija osujetila planove džihadista da ih napadnu.

Iako belgijske vlasti nisu iznele nikakve detalje o ovoj akciji, gradonačelnik Brisela Ivan Major je juče upozorio da je pretnja terorista prestonici Belgije “konkretna i veoma realna”.

On je za belgijsku RTL televiziju izjavio da državni organi nadziru državljane Belgije koji su se vratili iz Sirije i Iraka, a za koje se pretpostavlja da ih je oko hiljadu.

“Verujem da cemo još neko vreme biti potencijalna meta”, kazao je Major.

Brisel je u maju ove godine bio meta prvog terorističkog napada na tlu Evrope od strane povratnika iz džihada, kada je Francuz arapskog porekla Mehdi Nemuš otvorio vatru na posetioce briselskog Jevrejskog muzeja i ubio četvoro ljudi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *