EU: Sankcije Rusiji ostaju do proljeća

October 20, 2014, 8:08 am

Nekoliko visoko pozicioniranih zapadnih diplomata pri EU je u odvojenim razgovorima za Tanjug odbacilo izvještaje nekih medija da je EU spremna da već krajem oktobra ukine sankcije Rusiji kako ne bi ugrozila snabdijevanje ruskim gasom tokom zime.

– Da bi sankcije bile skinute ili ublažene za to bi moralo da glasa svih 29 članica EU, a u ovom trenutku takav konsenzus ne postoji – kaže predstavnik jedne važne evropske zemlje koji je tražio da ostane anoniman.

On je podsjetio da se pojedine baltičke zemlje traže da sankcije, čak, budu pooštrene zbog navodnih provokacija Rusije u blizini njihovih granica. “Dovoljan je jedan glas protiv da sankcije ostanu na snazi”, ukazao je on.

Francuski Figaro i još neki mediji objavili su ovih dana spekulacije da su članice EU, zabrinute zbog mogućnosti da Rusija tokom zime prekine dotok gasa Evropi preko Ukrajine, naložile svojim ambasadorima da sljedeće nedjelje razmotre mogućnost ukidanja sankcija. Povod za ovu odluku, prema tim izvještajima, bilo bi nedavno naređenje ruskog predsjednika Vladimira Putina da povuče trupe sa ukrajinske granice i činjenica da se primirje između ukrajinskih i prosruskih snaga kako-tako održava.

Evropski diplomati, međutim, ukazuju da se i pored Putinovog naređenja uz granicu sa Ukrajinom još nalazi značajan broj ruskih vojnika, kao i da su oni, uprkos demantima Moskve, prisutni i u samoj Ukrajini.

Putin je na sastanku sa evropskim liderima u Milanu u petak odbio da prihvati međunarodne posmatrače na granici, mada je dozvolio mogućnost da se granica nadgleda iz vazduha putem bespilotnih letjelica. “Problem je što Rusija traži da među osobljem koje upravlja letjelicama ne bude Francuza i Nijemaca, a to je za nas neprihvatljivo”, kažu u Briselu.

Izvori u Briselu kažu da je ključni faktor za održanje sankcija Rusiji zaoštravanje stava njemačke kancelarke Angele Merkel prema Moskvi. Merkelova se donedavno zalagala za oprezniji pristup EU Rusiji, ali je u međuvremenu izgubila povjerenje u Putina, kažu diplomate, i podsećaju, da je kancelarka u četvrtak uveče otkazala bilateralni sastanak sa Putinom, na koji je on zbog parade u Beogradu kasnio nekoliko sati.

Upitani da prokomentarišu mogućnost da Rusija ukine dotok gasa Evropi, diplomate kažu da je opasnost od toga preuveličana. “Čak i ako bi Rusija sutra zavrnula gas, u skladištima ga ima dovoljno za bar tri mjeseca normalne potrošnje, što daje dovoljno vremena da se nađu alternativni izvori”, kažu oni, ukazujući da bi takav potez Moskve mnogo više oštetio ruski budžet nego evropske potrošače.

 

(agencije)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *