EU: Grčka da kontroliše granicu ili slijede mjere

February 3, 2016, 7:34 am

Evropska komisija je usvojila izvještaj u kojem se preporučuju mjere koje će obezbijediti da Grčka provjerava podatke svih izbjeglica sa podacima iz krivičnih baza podataka, kao i da im obezbijedi smještaj sve dok traje provjera, prenijela je agencija AP.

Komisija je saopštila da migranti koji ne ispunjavaju uslove da im bude pružena zaštita moraju u kraćem roku da budu poslati natrag kući, a takođe mora da se pojača kontrola granice pomoću nove opreme i infrastrukture.

Grčka ima rok od tri mjeseca da ispuni zahtjeve Komisije, a ako to ne uradi, Komisija će preporučiti da druge članice Evropske unije ponovo uvedu graničnu kontrolu kako bi se zaštitila “šengenska zona”.

Procjenjuje se da je u Grčku tokom 2015. godine stiglo 850.000 migranata, što je preopteretilo tamošnju obalsku stražu i centre za prijem izbjeglica.

Humanitarne organizacije navode da finansijski posrnula Grčka ima obezbjeđen smještaj za oko 10.000 ljudi, što je jednako samo jednom procentu ukupnog broja ljudi koji su ušli u tu zemlju.

 

(agencije)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *