Etno pjesma probudila emocije dervetske publike (FOTO/VIDEO)

September 17, 2023, 8:48 am

Po sedmi put u Derventi je održan Festival etno-pjesme. Ovaj događaj je organizovan u okviru Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u organizaciji Srpskog kulturno-umjetničkog društva ”Derventa”.

Na ovom koncetru koji je već poprimio tracionalni okvir, derventskoj publici se predstavilo pet grupa koje su svojim nastupom na Trgu Pravoslavlja u ovom gradu, izveli bogat repertoar. Zbog toga derventski trg je bio ispunjen onima, čije su duše i srca ispunili motivi prirode, rodoljublja, duhovnosti i ljubavi a koje su publici predstavili vješti vokali.

Ljepotu svojih vokala i bogat repertoar, predstavilo je i pjevačko društvo ”Vida” iz Modriča koje već duži niz godina njeguje i čuva etno muziku od zaborava. Član ovog društva Stana Despotović navodi  da su i ovog puta pokazali da je etno pjesma nešto što istinski vole.

” To je nešto što nas uvijek ispunjava i svaki put kada izađemo na scenu bude nam drago da se predstavimo publici. Jedno vrijeme je ovakav način pjevanja bio gotovo zaboravljen a sada kada je ponovo oživljen moramo to da čuvamo. Mi smo ovdje drugi put u Derventi. Prošle godine smo bili i zaista je bilo fino tako da smo odlučili da ponovo dođemo. Naše društvo ima osam članica i pokušavamo u naše redove da privučemo i neke nove vokale ”,rekla je Despotovićeva.

Da se kroz etno pjesmu, vjerno čuva srpska tradicija pokazao je i Etno ansambl ”Đurđevak” iz Bobote. Umjetnički rukovodilac ovog ansambla iz Hrvatske Jelena Ajduković navodi kako su počastvovani što su mogli nastupiti u Derventi i da prenesu ljepote etno pjesme.

Da bi se izvela jedna ženska akapela ali i druge pjesme iz njihovog repertoara koje su predstavili neohodno kako kaže naša sagovornica, mnogo vježbe i iskrene ljubavi ali prije svega dobar i čist glas.

” Da bi bi neko pjevao etno pjesmu kao i kod ostalih načina pjevanja mora postojati razvijen sluh i volja. Sve ostalo se nauči u društvu i kroz zajedničke vježbe i muziciranje. Mislim da nije teško pjevati ovakav način pjesme ali je neophodno biti u dobrom društvu gdje se može sve to naučiti. Iskoristila bi priliku i pozvala sve koji imaju sluha i želje da pjevaju da nam se priduže i da nemaju strah od pjevanja. Sve se može probati i dobro savladati uz mnogo ljubavi i to je zaista lijepo  ”,rekla je Ajdukovićeva.

Član Pjevačke grupe SKUD-a ”Derventa” Ana Kecman navodi kako je etno pjesma i ranije je u Derventu dovodila mnoge pjevačke grupe iz Srpske i Srbije a i ove godine kao domaćini su zadovoljni što se tradicija i duh naroda čuva kroz nastupe.

” Ovaj festival se organizuje povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave i to nam je veoma drago jer je riječ o prazniku koji treba sve Srbe da ujedini jer svi mi težimo ka jednom cilju a to je očuvanje srpskog identiteta u kojem posebno mjesto zauzima naša tradicionalna pjesma. Ono što je posebno bitno je i to da tu pjemsu prenesemo na mlađe naraštaje. Moram priznati da su mladi mnogo zainteresovani za etno pjevanje i u posljednje vrijeme imamo mnogo upita mladih ljudi posebno djevojaka da nam se pridruže ”,rekla je Kecmanova.

Podršku u organizaciji ovog festivala dala je i gradska uprava, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu koja djeluje pri Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.

TV K3

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *