TV K3

android aplikacija

instaliraj

Etno-izložba “Srpska narodna nošnja derventskog kraja”

Etno-izložba "Srpska narodna nošnja derventskog kraja" otvorena je sinoć u Narodnoj biblioteci "Branko Radičević" u Derventi.

Etno-izložba “Srpska narodna nošnja derventskog kraja”

Posjetioci su imali priliku da vide 40 nošnji iz fundusa Srpskog kulturno-umjetničkog društva  “Derventa”, zavičajne zbirke Biblioteke i nošnje koje su stanovnici derventskih sela sačuvali kod kuće.

Direktor Turističke organizacije opštine Derventa Damir Kljajić rekao je da su među izloženim primjercima najviše zastupljene nošnje iz osinjskog kraja, Gornje Lupljanice, Velike Sočanice, te Gornjeg Detlaka i Žeravca.

Direktor Narodne biblioteke “Branko Radičević” Mirjana Plisnić podsjetila je da je ova ustanova imala u zavičajnom muzeju i zavičajnoj zbirci mnogo nošnji, ali su one uništene tokom rata, te se radi na sakupljanju i obnovi postavke.

Izložbu su organizovali Turistička organizacija opštine Derventa, SKUD “Derventa” i Narodna biblioteka “Branko Radičević”.

Jedan dio nošnji nosili su članovi SKUD “Derventa” i vlasnice nošnji, a izložbu je upotpunio i svirač dvojnica Savo Vlajić.

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.