Erdogan pozvao da se hitno reformiše SB UN

April 5, 2023, 6:27 am
Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da poredak koji ograničava sudbinu čovječanstva na pet zemalja nije održiv i pozvao na sveobuhvatnu reformu Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, javlja Anadolija.

– Trenutni poredak, koji zarobljava sudbinu čovječanstva između pet zemalja, nije održiv. Postoji hitna potreba da se Savjet bezbjednosti UN reformiše uz inkluzivno i sveobuhvatno razumijevanje – rekao je Erdogan na sastanku sa stranim ambasadorima i diplomatima.

On je kazao da njegova zemlja sada ubira plodove svoje preduzetničke i humanitarne spoljne politike, s brojnim zemljama koje žele da pruže pomoć Turskoj nakon razornih zemljotresa koji su je pogodili 6. februara.

Komentarišući sukob u Ukrajini, Erdogan je izrazio uvjerenje da se može naći način da se dođe do pravednog mira koji će omogućiti objema državama da dobiju častan izlaz, a regionu da se izvuče iz vrtloga u koji je uvučena.

Povodom nedavnih napada na svetu knjigu muslimana Kuran u evropskim zemljama, Erdogan je rekao da je to neprihvatljivo, te je poručio kako se tu radi o zločinu iz mržnje.

(sputniknews.com – Foto: EPA-EFE/NECATI SAVAS)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *