Erdogan: Nađite zlatne WC šolje i odlazim

June 2, 2015, 7:13 am

Erdogan se zarekao da će dati ostavku ako takva šolja bude pronađena, prenosi AFP.

Palatu turskog predsjednika sa 1.150 soba, u čiju je gradnju uloženo 490 miliona evra, njegovi kritičari osuđuju kao besmislenu ekstravaganciju i dokaz kako sve više klizi u autokratiju.

Da Erdogan ima zlatne šolje u palati rekao je Kemal Kilčdaroglu, lider Republikanske narodne partije (CHP) u subotu, u okviru izborne kampanje u Izmiru, bastionu ove stranke. Kilčdaroglu se pred okupljenim pristalicama zapitao kako bi Erdogan mogao da zastupa narodnu volju kad sjedi na WC šolji obloženoj zlatom.

Turski predsjednik je na ovo odgovorio šaljući zvaničnu pozivnicu u sjedište Kilčdarogluove stranke, pozivajući ga da potraži zlatne WC šolje u palati u koju se uselio avgusta prošle godine.

Predsjednička palata se nalazi u predgrađu Ankare, pokriva površinu od oko 200.000 metara kvadratnih i više od 30 puta je veća od Bijele kuće, a veća je čak i od Versajske palate.

Erdogan je više puta branio ovo zdanje, kao “umjetničo djelo” koje predstavlja modernu Tursku u brzom usponu.

Turski predsjednik, inače, očekuje da će na predstojećim izborima u nedjelju njegova Partija pravde i razvoja (AKP) osvojiti dvotrećinsku parlamentarnu većinu, što bi mu omogućilo da progura promjenu ustava kojom bi se uvećala nadležnost predsjednika zemlje.

Istraživanja javnog mnjenja, međutim, pokazuju da je AKP daleko od osvajanja dvotrećinske većine na izborima, već je pitanje da li će osvojiti i prostu većinu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *