Erdoan otkrio šta će učiniti ako izgubi na izborima

May 13, 2023, 9:39 am

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan rekao je u petak naveče da će prihvatiti rezultat izbora u nedjelju i da će odstupiti ako izgubi, osvrćući se na zabrinutost da možda neće napustiti vlast.

“Veoma smiješno pitanje. Na vlast dolazimo demokratskim sredstvima u Turskoj. Ako naša nacija drugačije odluči, učiniću ono što demokracija traži, nema se šta drugo učiniti”, rekao je Erdoan za televiziju kasno u petak na pitanje hoće li predati vlast.

Njegov će blok poštovati “bilo kakve rezultate koji dođu iz glasačkih kutija”, dodao je on.

“Ako je opozicija zabrinuta po pitanju izborne sigurnosti, trebala bi nadgledati sva biračka mjesta i pobrinuti se za sigurnost upravo kao što to čine članovi Erdoanove stranke”, rekao je on.

“Volja nacije ne smije biti kompromitovana”, dodao je Erdoan, prenosi Index.hr.

Turski predsjednik je, takođe, kazao da vjeruje da će ponovno biti izabran za još jedan mandat te da će osigurati parlamentarnu većinu u nedjelju.

Erdogan se nakon 20 godina na čelu Turske suočava s najtežim izbornim ispitom usred negodovanja javnosti zbog privrednih poteškoća, upravljanja posljedicama velikih zemljotresa u februaru i oko 3,5 miliona sirijskih izbjeglica.

Kandidat ujedinjene opozicije Kemal Kilicdaroglu, prema anketama, nalazi se malo ispred Erdoana.

Izvor: Nezavisne

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *