TV K3

android aplikacija

instaliraj

Eksplozija u ruskoj laboratoriji u kojoj se skladišti virus malih boginja

Eksplozija u ruskoj laboratoriji u kojoj se skladišti virus malih boginja

Eksplozija gasa izazvala je požar u jednoj ruskoj laboratoriji u kojoj se skladište virusi, od malih boginja do ebole, saopštile su tamošnje vlasti.

Nesreća se dogodila tokom popravke prostorije na petom spratu Državnog istraživačkog centra za virusologiju i biotehnologiju poznatog kao “Vektor” u gradu Koltosovo, saopšteno je iz centra u ponedjeljak. Na ovom mjestu su tokom sovjetske ere organizovana istraživanja biološkog oružja, a danas je ovde smještena jedna od najznačajnijih ustanova koja se bavi istraživanjem bolesti u Rusiji.

Tokom nesreće je jedan radnik doživio opekotine trećeg stepena, nakon što je eksplozija raznijela staklo u zgradi. Požar koji je zahvatio 30 kvadratnih metara je nešto kasnije ugašen, piše Blic.

Ruske vlasti su insistirale na tome da sporna prostorija u kojoj se dogodila eksplozija ne sadrži biološki opasne materije te da nisu prouzrokovana ozbiljnija strukturna oštećenja.

Virus malih boginja preživljava na dva mesta na Zemlji: U “Vektoru” i u američkom Centru za kontrolu bolesti u Atlanti.

Godine 2004, jedna istraživačica je umrla u ruskom laboratorijskom kompeksu nakon što se slučajno ubola iglom koja nosi virus ebole, piše britanski Gardijan.

Srpskainfo

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.