Efikasni sirup od lovorovog lista: Domaći lijek pred kojim će pokleknuti i najuporniji kašalj

February 7, 2024, 8:55 am

Ako imate problema s neumornim kašljem, pripremite vrlo jednostavan domaći lijek koji će vam pomoći da se riješite te zdravstvene tegobe.

Na imunitetu treba raditi cijele godine, raznoliko se hraniti, a ni suplementi nisu na odmet. Ipak, vas bolest nije zaobišla, dobro je znati čime sebi možete pomoći.

Kod kašlja su to sirupi koji ili ga smiruju ili olakšavaju iskašljavanje razrjeđujući sluz. Oni su često na prirodnoj bazi, a pomažu i odraslima i djeci. No, prije nego pređemo na recept, da razjasnimo razliku između suhog i produktivnog kašlja.

Šta je suvi kašalj

Kod respiratornih infekcija kašalj je sasvim normalan i služi kao svojevrsni odbrambeni mehanizamNaime, on služi za izbacivanje upalnog sekreta i samim time može se reći da je i koristan. Suvi kašalj nije. On nema nikakvog učinka, nadražuje i prilično iscrpljuje. Suvi kašalj gotovo uvijek se pojavljuje uz virusne respiratorne infekcije, uključujući i gripu.

Šta je produktivni kašalj

Produktivni kašalj, za razliku od suvog, pomaže da izbacimo sekret. Produktivni kašalj prepoznaje se po zvuku, a sluz je često teško iskašljati.

Recept za sirup od lovorovog lista

Lovor je prirodno sredstvo za umirivanje nadraženoga grla, djeluje protivupalno i antiseptički, a osim toga pročišćuje disajni puteve te jača imunitetČesto se koristi u kuhinji kao dodatak jelima jer im daje posebnu aromu, a eterično ulje lovora izvrsno je za inhalaciju i dezinfekciju prostora, pogotovo u sezoni gripe.

Sastojci za sirup od lovora:

6 sušenih listova lovora

1 limun

3 velike kašike meda

3 dl vode

Priprema sirupa od lovora:

U posudi prokuhajte vodu. Dodajte lovor u vrelu vodu i kuhajte ga pet minuta. Posudu pritom poklopite. Nakon pet minuta izvadite listove iz vode. Pustite da se malo ohladi te dodajte med i sok jednog limuna. Kad je sirup potpuno hladan, prespite ga u čajnik.

Napomena: Uzimajte malu kašiku tri puta dnevno, a posebno pri velikim napadima kašlja, piše Ljepotaizdravlje.

Srpska info 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *