Džef Bezos izgubio status druge najbogatije osobe na svijetu

September 18, 2022, 8:27 am

Džef Bezos je izgubio status druge najbogatije osobe na svijetu i pao je na 3. mjesto, dok se indijski poslovni mogul Gautam Adani brzo penje na Blumbergovom indeksu milijardera.

Ovo je prvi put da se osoba iz Azije tako visoko kotirala na Blumbergovoj listi. Adani je u februaru ove godine pretekao indijskog tajkuna Mukeša Ambanija i postao najbogatija osoba u Aziji, prenosi CNN.

Adanijevo bogatstvo od 146,9 milijardi dolara, koje je uglavnom vezano za vlasništvo njegovog velikog konglomerata Adani Grup koja upravlja nizom poslova uključuju biznis vezan za luke i ugalj.

Akcije nekih kompanija Adanija skočile su za više od 1.000 odsto od juna 2020. Adaniju je trebalo manje od 10 mjeseci da dođe do 2. mesta nakon što je godinu počeo sa 14. mjesta najbogatijih na svijetu.

Bezosova neto vrijednost pala je na 145,8 milijardi dolara. Osnivač Amazona je ranije bio na prvom mjestu na listi, ali je na njegovo bogatstvo uticao razvod 2019. i pad akcija Amazona. Prodaja tehnologije je od januara smanjila Bezosovu neto vrijednost za 45 milijardi dolara.

Ilon Mask i dalje je najbogatija osoba sa 260 milijardi dolara.

Tanjug

Foto: Rupak de Chowdhuri/Reuters

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *