TV K3

android aplikacija

instaliraj

Dvije menstruacije u toku mjeseca mogu biti znak trudnoće

Dvije menstruacije u toku mjeseca mogu biti znak trudnoće
Rjeđi slučaj je da žena ima dvije menstruacije u toku jednog mjeseca, što znači da razdoblje između dva krvarenja može trajati samo 14 dana.

Preuranjena menstraucija u jednom mjesecu uglavnom je posljedica disbalansa estrogena i progesterona. Ovakvi ciklusi mogu biti ovulacijski i anovulacijski.

Anovulacijska disfunkcijska krvarenja iz maternice su najčešća i uglavnom se javljaju kod žena sa sindromom policističnih jajnika, kod pretilih žena i žena koje imaju više od 40 godina.

Ovulacijska disfunkcijska krvarenja nisu obilna i malo je žena u reproduktivnoj dobi koje se bar jednom nisu susrele s ovim tipom krvarenja.

Razlozi zbog kojih se može desiti da imate dvije menstruacije u toku jednog mjeseca su i hipertireoza, drastično debljanje ili mršanje, prekomjerna tjelovježba, pucanje ciste, stres, upotreba kontracepcijskih pilula, hormonski disbalanas i poremećaj rada štitne žlijezde.

Osim toga, uranjena menstruacija može biti znak trudnoće. U ovom slučaju nećete imati standardno krvarenje, već blago krvarenje koje se može pojaviti zajedno s blagim grčevima, piše Women's Health.

U svakom slučaju trebate posjetiti ljekara i testom za trudnoću provjeriti jeste li trudni.

Iako pojava preuranjene menstruacije ne mora biti opasna, ipak se javite svom ginekologu. Tek nakon što se uspostavi dijagnoza, u ovisnosti o dobi žene i simptoma možete dobiti hormonsku terapiju.

Ukoliko se preuranjene menstruacije često dešavaju, one mogu izazvati pojavu anemije. U tom slučaju ljekari će vam propisati terapiju pomoću koje ćete vratiti nivo željeza u krvi na optimalan. Simptomi anemije su slabost, vrtoglavica i glavobolja.

Klix

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.