Duško Milić iz Grabik Ilove na 420 kvadrata bavi se plasteničkom proizvodnjom (VIDEO)

March 22, 2021, 8:28 am

Kada je riječ o proizvodnji rasada povrća februar i mart su mjeseci za radove u plasteniku. Tako je i u plasteniku Duška Milića iz Grabik Ilove kod Prnjavora.

Na gazdinstvu Duška Milića iz Grabik Ilove kod Prnjavora nalazi se 420 kvadrata površine pod nekoliko plastenika. Milić se proizvodnjom rasade i povrća uspješno bavi već sedam godina. Krenuo je kaže iz jednog plastenika od 100 kvadrata a savjete za uzgoj je dobio od prijatelja i poznanika iskusnih u ovom poslu a i sam se kaže interesovao za ovaj vid proizvodnje posjećujući razna stručna predavanja na temu uzgoja povrća. Ovaj posao kod njega već godinama startuje kaže od 1. februara.

U samu proizvodnju rasada potrebno je uložiti dosta truda i vremena.

Miliću u poslu najviše pomažu njegova sestra i komšije.

Prvi rasad za prodaju i presađivanje u plastenicima Milića stiže oko 1. aprila.

Milić ističe da u plastenicimi loži vatru negdje do 15. marta ali da se zbog hladnijeg vremena taj period ove godine nešto odužio što iziskuje i više sredstava i drveta jer loži vatru u 3 plastenika.

Cijena rasade paradajza se inače kreće oko marku po komadu dok je paprike nešto niža i iznosi od 50 do 60 feninga ali nije isključeno da neće biti i skuplja s obzirom da je došlo do poskupljenja hibridnog sjemena i sjetvenog materijala, kaže Milić.

Milić pored rasada uzgaja i povrće za prodaju a dio je kaže već presadio i prve plodove očekuje početkom maja.

Milić je zadovoljan dosadašnjim radom i zaradom i njegove mušterije se redovno vraćaju prvenstveno zbog kako kaže kvaliteta proizvoda. Loš proizvod možete prodati jednom ali da bi opstali duži niz godina morate imati kvalitet i biti prepoznati kao takvi istakao je Milić. Kaže da namjerava i dalje da se bavi ovim poslom dok će eventualno proširenje proizvodnje zavisiti isključivo od prodaje i potražnje za njegovim proizvodima.

TV K3

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *