TV K3

android aplikacija

instaliraj

Donacije obavijene tajnom poslije smrti mladića

Humanisti koji su prije nešto više od dvije godine ujedinili Srpsku prikupljajući pomoć za Željka Tomića Plavog iz Prnjavora zatražili su od nadležnih institucija da ispitaju šta se nakon njegove smrti dogodilo sa novcem prikupljenim za liječenje.

Donacije obavijene tajnom poslije smrti mladića

Grupa donatora iz Prnjavora izrazila je sumnju u transparentnost utroška prikupljenih 400.000 KM u humanitarnoj akciji „Plavi danas treba tvoju pomoć“.

– Od 11. maja 2013. godine, dana njegove smrti, nemamo informacije o ostatku novca.  Događaji iz Srbije, gdje je porodica Tijane Ognjenović zloupotrijebila i nezakonito prisvojila dio prikupljenog novca, podstakli su naše sumnje da se u ovoj priči radi o istoj stvari – naveli su donatori.

Podsjećaju da su informacije o akciji za Plavog redovno objavljivane na prnjavorskom portalu koji uređuje jedan od organizatora akcije Vedran Lepir. Međutim, od 11. maja. 2013. godine nisu mogli da saznaju ništa o tome gdje je potrošen novac.

Gdje je završio prikupljeni novac ne zna ni Lepir, koji navodi da je sve uplaćivano na račun Željkove majke Grozce Tomić i da je samo ona mogla s njim raspolagati.

– Informaciju o sudbini novca nemamo. Znam da su Fondu zdravstvenog osiguranja RS morali da vrate dio novca, odnosno 120.000 KM, koji je bio namijenjen za operaciju u bolnici u Tibingenu. Bio sam prisutan kada je porodica potpisivala ugovor sa Fondom – navodi Lepir dodajući da je mladić preminuo prije operacije.

To tvrdi i Tomićeva koja ističe da je 120.000 KM vratila Fondu, a da je dio novca iskoristila za troškove sinovljeve sahrane.

– Ne želim u javnost iznositi koliko novca je preostalo, jer se bojim da će ljudi dolaziti na vrata da mi traže pare. Ostatak novca dajem u humanitarne svrhe – rekla je Tomićeva.

Prema njenim riječima, sa porodicom je učestvovala u najmanje deset akcija.

– Negdje sam novac ljudima predavala lično, a za neke uplate imam sačuvane uplatnice iz banke. Čovjeku u Prijedoru koji ima dva nepokretna sina donirali smo 3.000 KM. Hiljadu maraka uplatili smo da pomognemo djevojci u Novom Sadu – rekla je Tomićeva i dodala da će od istog novca pomagati i ljudima u poplavljenim područjima.

Iznosi koje pominje Tomićeva su, međutim, simbolični u poređenju sa novcem koji je prikupljen za liječenje njenog sina.

U Fondu zdravstvenog osi-guranja RS ističu da su oni sa 117.936 KM finansirali dio troškova liječenja Željka Tomića u njemačkom Tibingenu.

– Kada je u pitanju liječenje naših osiguranika u inostranstvu Fond direktno po predračunu zdravstvenoj ustanovi uplaćuje novac za liječenje, a ne lično osiguraniku – objasnili su u Fondu i napomenuli da novac ne vraća osiguranik.

Dodali su da je porodica računima opravdala pomenuti iznos osim za uslugu od 812 KM i taj iznos su morali vratiti.

U Rajfajzen banci u kojoj je otvoren račun za prikupljanje pomoći istakli su da informacije o stanju na računu mogu dati samo vlasniku i licima koja imaju punomoć za taj račun.

POLICIJA

U Centru javne bezbjednosti Banjaluka kazali su da je policijska stanica u Prnjavoru zaprimila dopis grupe humanista i da se utvrđuje da li postoje elementi krivičnog djela.

Ukoliko se utvrdi da je u ovom slučaju učinjeno krivično djelo biće sprovedena istraga – naveli su u policiji.

Fond zdravstvenog osiguranja RS-SAOPŠTENJE

Porodica Tomić nije Fondu vratila 120.000 KM

U povodu teksta objavljenog u medijima u vezi sa organizovanjem humanitarne akcije za liječenje Željka Tomića iz Prnjavora obavještavamo vas o sljedećem:

Nije tačno da je Fondu zdravstvenog osiguranja RS  porodica Tomić vratila 120.000 KM kako je navodno ova porodica saopštila pojedinim medijima u RS.

Naime,  FZO RS je za liječenje Željka Tomića iz Prnjavora Klinici u Tibingenu u Njemačkoj uplatio 117.936 KM, što predstavlja 30 odsto od ukupnih troškova liječenja ovog osiguranika u inostranstvu.

Dakle, procedura  za liječenje naših osiguranika u inostranstvu je da Fond direktno po predračunu zdravstvenoj ustanovi uplaćuje novac za liječenje, a ne lično osiguraniku.

Fondu je porodica nakon liječenja, i nažalost smrti,  Željka Tomića  dostavila sve račune kojim je opravdan ovaj iznos, izuzev iznosa za uslugu  od 415,31 evra, odnosno 812,28 KM za koji porodica nije imala pokriće, odnosno nije imala račun.

Taj iznos (415,31evra) u skladu sa našim Pravilnikom o korišćenju zdravstvene zaštite izvan RS i u skladu sa rješenjem o odobrenom liječenju,  porodica je vratila.

Fond posjeduje svu dokumentaciju u vezi sa ovim slučajem i možemo je dostaviti javnosti na uvid.

Takođe, prilikom odobravanja liječenja naših osiguranika u inostranstvu ne potpisuju se pojedinačni ugovori sa osiguranicima, kako je navedeno u medijima, nego osiguranici dobijaju rješenje na kućnu adresu, a mogu da ga podignu i lično u nadležnoj kancelariji FZO RS.

Podsjećamo, da FZO RS finansira liječenje u inostranstvu naših osiguranika i to onda kada to  liječenje nije moguće sprovesti u zdravstvenim ustanovama u RS i izvan RS sa kojima Fond ima potpisan ugovor. Inače, Fond u ovim slučajevima finansira minimalno 30 odsto  troškova liječenja.

(Prnjavor.info)

 

 

 

 

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.