TV K3

android aplikacija

instaliraj

Dom naroda usvojio Krivični zakon BiH, protiv SNSD i DNS

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojili su danas u Sarajevu Zakon o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH, a protiv su glasali delegati iz SNSD-a i DNS-a

Dom naroda usvojio Krivični zakon BiH, protiv SNSD i DNS

Predsjedavajući Kluba delegata srpskog naroda Sredoje Nović rekao je da delegati iz SNSD-a i DNS-a neće glasati za Prijedlog izmjena i dopuna Krivičnog zakona BiH, jer nisu uvažene primjedbe Republike Srpske.

– Smatram da je konsenzusom trebalo doći do rješenja prihvatljivog za sve u BiH, bez povrede ustavnog uređenja. Ovaj zakon bi bio dobar ako bi bio donesen u državama u kojima vlada pravni sistem, bez nepovjerenja u pravosudne institucije, kao što je to slučaj u BiH – rekao je Nović na sjednici Doma naroda.

Prema njegovim riječima, žalosno je što se zakon donosi preglasavanjem, a provodiće se na cijelom području BiH.
On je istakao da zagovornici ovog zakona misle da su dobro riješili podjelu nadležnosti između entiteta.

– Međutim, ja ih uvjeravam da je ovim otvorena odlična mogućnost za klasičnu zloupotrebu od Tužilaštva da se svrsta na stranu bilo nekog entiteta ili kantona tako što će eventualno selektivno pristupati operativnim podacima ili istražnim radnjama po određenom krivičnom djelu – upozorio je Nović.

On je upitao šta će biti s imovinom koja se oduzima od počinilaca nekog krivičnog djela, kome će ona pripasti, tamo gdje je bila ili BiH.

– Zbog svega ovoga, mi ne možemo da glasamo za izmjene ovog zakona po hitnom postupku, zaključio je Nović.
Dragutin Rodić (DNS) u diskusiji je podržao Novićeve stavove.
Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH predviđene su strože kazne za krivična djela trgovine ljudima, a organizovana međunarodna trgovina ljudima propisuje se kao posebno krivično djelo.

U zakon se uvodi i krivično djelo “prisilni nestanak”.

Cilj je harmonizacija krivičnog zakonodavstva u BiH s međunarodnim pravom, te usklađivanja s preporukama Grupe Savjeta Evrope za borbu protiv korupcije, Komiteta Savjeta Evrope za sprečavanje pranja novca i FATF-a, međunarodnog tijela čiji je zadatak praćenje mjera za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je Zakon o carinskoj politici BiH, s amandmanima i u različitom tekstu od zakona usvojenog na Predstavničkog domu, pa je formirana komisija za usaglašavanje teksta ovog zakona.

Na sjednici je usvojen Zakon o obligacionim odnosima u civilnom vazduhoplovstvu BiH u drugom čitanju, čiji će tekst, takođe, ići na usaglašavanje.

Ovom zakonskom materijom uređuju se obligaciono-pravni odnosi koji se odnose na međunarodni prevoz putnika, prtljaga i tereta, a koji se obavlja avionom za naknadu.

Predloženim zakonom ispunjava se još jedan od ključnih uslova iz Multilateralnog sporazuma o uspostavljanju zajedničke evropske vazduhoplovne oblasti, koji je BiH ratifikovala 2008. godine i obavezala se na njegovo izvršavanje.

Dom naroda usvojio je izvještaj o radu i finansijski izvještaj Agencije za poštanski saobraćaj BiH, a formirao je i radnu grupu za izmjenu izbornog zakonodavstva, nakon što su se čula različita i suprotstavljena mišljenja o eventualnom uključivanju i predstavnika nevladinih organizacija u rad ove komisije, pri čemu je zaključeno da se ta lica mogu prihvatiti kao partneri u kompletnom procesu, ali ne i kao članovi radne grupe.
Halid Genjac, Bariša Čolak i Dragutin Rodić članovi su ove komisije u ime Doma naroda.

Ugovor o kreditu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj koji se odnosi na Projekat vodosnabdijevanja Gradačca dobio je saglasnost Doma naroda.

Sjednica Doma naroda završena je nešto prije 14.00 časova, a naredna sjednica predviđena je za 28. maj.

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.