Dodik: Zbog naših žrtava u ratu, ne smijemo da pokleknemo u miru!

September 15, 2023, 7:04 am

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je legendarna Druga krajiška brigada Vojske Republike Srpske na svom ratnom putu dala značajan doprinos u očuvanju Republike, i zato je dužnost i obaveza svakog Srbina da ne dozvoli da njihovo herojstvo koje su nesebično iskazali u toku Odbrambeno-otadžbinskog rata ikada padne u zaborav.

– Obilježavanje 32. godine od osnivanja ove slavne brigade naš je zavjet i zadatak jer je to način da se svi zajedno podsjetimo na njihov teški i dugi ratni put od Zapadne Slavonije, “Koridora života”, preko oraškog i dobojskog ratišta do sarajevskog, vlašićkog, glamočkog i bihaćkog, pa dalje do Manjače.

Ovaj datum je ujedno i prilika da svima kažemo da je Republika Srpska naša svetinja, naša otadžbina, koja mora ostati i opstati, jer su u njene temelje ugrađeni životi najhrabrijih među nama – srpskih boraca i junaka – naglasio je Dodik.

On je naveo da je dan kada je formirana Druga krajiška brigada datum kada se osjeća i ponos i tuga.

– Tužni smo zbog naših stradalih boraca, a ponosni na sve što su ti hrabri ljudi učinili da mi danas živimo u slobodi, u svojoj Republici Srpskoj koju nikada ne smijemo izdati i iznevjeriti. Svima nama Republika Srpska treba da bude iznad svega, jer ona je naša majka i naša otadžbina – poručio je Dodik.

Povodom 32 godine od formiranja Druge krajiške brigade, koje će biti obilježeno sutra u Rakovačkim barama, Dodik je izjavio za Srnu da je ova brigada učestvovala u jednoj od najvažnijih, ako ne i presudnih operacija u proteklom Odbrambeno-otadžbinskog rata – proboju “Koridora života” zahvaljujući kojoj su spaseni životi na hiljade tek rođenih beba.

– I danas svima nama koji se sjećamo te slavne akcije Vojske Republike Srpske odzvanjaju riječi generala Novice Simiće: “Koridor je probijen! Možete slobodno putovati. Srećno!”. I te riječi treba da shvatimo kao amanet šta nam je činiti u ovo vrijeme teških iskušenja i izazova. I zato, uprkos svemu, ne smijemo pokleknuti, jer srpski narod nikada nije bio na strani sluga i podanika, već na strani pobjednika, antifašista, patriota i heroja – istakao je Dodik.

On je ukazao da sjene srpskih boraca žive i dalje među nama i stalno opominju da Republika Srpska može i mora opstati uprkos svim nasrtajima na njen Ustav, njene institucije, njenu imovinu i bez obzira na mnoge montirane političke procese.

– Pojedini strani moćnici, uz pomoć domaćih izdajnika, ne prestaju da kidišu na Republiku Srpsku, ne daju nam da živimo mirno i spokojno, svoji na svome. Svim sredstvima nas napadaju, rovare, pokušavaju da nas slome i ucijene, ali naišli su na tvrd orah. Republika Srpska i srpski narod su jaki i ponosni, hrabri i odvažni, i nikakve prijetnje i sankcije koje preduzimaju s ciljem da nas slome neće im uspjeti, jer Republika Srpska se jednostavno voli, ona se ne prodaje – naglasio je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske je istakao da ovi koji svakodnevno pokušavaju da nam otmu našu imovinu, ono za šta su život dali brojni srpski vojnivi i civili, ne znaju na šta udaraju.

– Ali zato mi znamo šta branimo. Branimo našu svetinju, našu Republiku, svoju kuću, svoju teritoriju na kojoj smo slobodni i svoji na svome. Na to nas obavezuju posmrtni ostaci 234 borca samo iz Druge krajiške brigade, ali i svi naši poginuli, zlostavljani, mučeni srpski vojnici i civili. Njihova žrtva nam ne da da pokleknemo sada u miru i da predamo ono za šta su oni dali život – poručio je predsjednik Republike.

On je rekao da srpski narod mora da čuva Republiku Srpsku, jer ako razni bjelosvjetski mešetari uzmu našu imovinu, naše praznike, kako su se namjerili, uzeli su nam sve, uzeli su nam slobodu, oteli Republiku Srpsku, naše rijeke, šume, bogatstva, jer šta je Republika bez imovine, bez Dana Republike, bez svojih institucija – jedno veliko ništa.

– To ne možemo i ne smijemo dozvoliti. Što oni više udaraju, mi moramo još više da branimo Republiku Srpsku, da se držimo zajedno, jer samo jedinstveni možemo sačuvati ono što je naše i za šta se stradalo – zaključio je Dodik.

Druga Krajiška brigada, jedna od slavnih jedinica Vojske Republike Srpske, formirana je 18. septembra 1991. godine.

Izvor: Srna

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *