Dodik-Vulin: Srpska će pratiti Srbiju u vojnoj neutralnosti

Dodik-Vulin: Srpska će pratiti Srbiju u vojnoj neutralnosti
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin potvrdili su tokom današnjeg susreta u Banjaluci važnost Dejtonskog mirovnog sporazuma, čiji je Srbija garant, ističući neophodnost njegovog sprovođenja.
Dodik je istakao da ga raduje čvrst stav Srbije da poštuje teritorijalni integritet BiH, ali i unutrašnju strukturu zemlje, što znači dogovor dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

On je rekao novinarima nakon sastanka da poštuje činjenicu da je Srbija potpisnik i garant Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Nismo zadovoljni činjenicom da Srbija, kao garant Dejtonskog sporazuma, nije uključena u rad Savjeta za sprovođenje mira i što je tako eliminisana iz međunarodnih aktivnosti koje se odnose na sprovođenja ovog sporazuma”, dodao je Dodik.

On je naveo da je Srbija najveći ekonomski partner Republike Srpske i da je veoma značajna privredna saradnja.

“Naša saradnja se odnosi i na mogućnost angažovanja određenih kapaciteta kojima Republika Srpska raspolaže. Ekonomski razvoj Srpske je pozitivan i bilježimo rast bruto domaćeg proizvoda”, kaže Dodik, koji je ponovio da je ovo period najbolje saradnje Srpske i Srbije.

On je napomenuo da će u okviru saradnje biti angažovani kapaciteti fabrika “Orao”, “Famos” i “Kosmos”.

Delegacija Ministarstva odbrane Srbije kod predsjednika Srpske (Foto: SRNA)

Delegacija Ministarstva odbrane Srbije kod predsjednika Srpske (Foto: SRNA)

“Srbija je uspjela da pokrene namjensku industriju u smislu ekspanzivnog pristupa inostranim tržištima. Tu vidimo šansu u Republici Srpskoj, a u vremenu koji dolazi razgovaraćemo i o višem stepenu integracije naših kapaciteta u sve ovo”, rekao je Dodik.

On je ponovio da je na nivou zajedničkih institucija BiH ozbiljna kriza, da je stepen međunarodnog intervencionizma još veliki, te da ambasadori pokušavaju da i dalje odlučuju o unutrašnjim pitanjima BiH.

Vulin je podsjetio da je Srbija garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, ističući da ovaj sporazum mora biti sprovođen.

“Poštujemo teritorijalni integritet i suverenitet BiH i za nas je prihvatljiv svaki dogovor dva entiteta i tri naroda u BiH. Interes Srbije su mir i stabilnost u regionu, kao i uspešna Republika Srpska, čije mesto u okviru BiH ni na koji način ne može biti umanjeno i ugroženo bilo kakvim naknadnim tumačenjima”, rekao je Vulin.

On je naveo da će u skladu sa politikom koju sprovodi predsjednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić, Ministarstvo odbrane ove zemlje značajno povećati obim saradnje sa odbrambenom industrijom Srpske, što znači da se dio vojne opreme poput tenkovskih i avionskih motora Vojske Srbije remontuje u Republici Srpskoj i da će Srbija pomoći odbrambenim kapacitetima Srpske da se razvijaju.

Sastanak Dodik-Vulin (Foto: SRNA)

Sastanak Dodik-Vulin (Foto: SRNA)

“Ministarstvo odbrane Srbije obezbedilo je 63 miliona dinara za `Famos` i 280 miliona dinara za `Orao` za remonte naših tenkovskih i avionskih motora. Konkretno radimo na sprovođenju politike i omogućavamo odbrambenoj industriji Srpske da se razvija, radi i zapošljava ljude”, kaže Vulin i napominje da sa nivoa BiH ne može biti zaustavljeno potpisivanje ugovora o remontu koje je predviđeno za sutra i narednu sedmicu.

On je napomenuo da Vučić nikada u spoljnopolitičkim aktivnostima nije propustio priliku da kaže koliko je Srbiji stalo do Republike Srpske.

“Nastojimo da ekonomski pomognemo Srpskoj i pokažemo koliko smo zainteresovani za svakodnevni život. Srbija je opredeljena za mir i stabilnost, a kao što kaže Vučić, čemu se pridružujem, BiH iskreno poštujemo, a Republiku Srpsku iskreno volimo”, zaključio je Vulin.

Izvor: SRNA/RTRS

Komentarišite

Your email address will not be published.