Dodik: Konaković, Nikšić i Forto došli u Banjaluku da provociraju

November 25, 2023, 6:15 pm

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izizjavio je da za njega ništa ne znači 25. novembar i da su Elmedin Konaković, Nermin Nikšić i Edin Forto došli u Banjaluku da provociraju.

Dodik je naveo da im se ništa nije desilo u Banjaluci, da niko nikoga nije napao i da su nepozvani gosti doživjeli zviždanje.

Dodik je konstatovao da u Banjaluci nije organizovan nikakav skup već da su tamo spontano okupili borci, invalidi koji su stvarali Republiku Srpsku, a ne ZAVNOBiH.

– Oni su tamo došli da provociraju i ja sam učinio ozbiljan napor da im se tamo ništa ne desi i ponosan sam na to što im se ništa nije desilo. Zar je problem to što nisu dočekani sa crvenim tepisima – istakao je Dodik.

Dodik je upitao da li je ijedna institucija na nivou BiH odlučila da je 25. novembar praznik BiH.

– Nema zakona i nema odluke. Nisam ni ja došao u Sarajevo i pravio gluposti 9. januara – rekao je Dodik novinarima.

Dodik je konstatovao da iz Republike Srpske nisu rekli da taj njihov navodni praznik ne slave u Sarajevu, Vogošći ili po Federaciji, ali da ga u Republici Srpskoj neće slaviti.

– Pošto znaju taj naš stav, počeli su da provociraju i da dolaze – ponovio je Dodik.

Dodik je ponovio da nema ZAVNOBiH-a bez AVNOЈA, niti ima BiH bez dejtonskog Ustava.

– Za nas je prihvatljiva dejtonska BiH, a ne ova. Ne možete nametnuti praznik koji ne postoji i u BiH nema nijednog praznika osim Nove godine, a to Federacija BiH utvrđuje svojim aktom, a mi svojim. Nećemo dopustiti da nas neko provocira – poručio je Dodik.

Dodik je dodao da će narednih godina još snažnije osporavati nepostojeće praznike.

– U Sarajevu je postojala ulica Vojislava Kecmanovića predsjednika ZAVNOBiH-a, a sada je nema. Ako ste ukinuli ulicu, koliko onda držite do zasjedanja koje je on vodio – istakao je Dodik.

Predsjednik Srpske je konstatovao da BiH nije ono što hoće FBiH.

Dodik je napomenuo da su i poruke američkog ambasadora u BiH Majkla Marfija koje je juče uputio iz Mrkonjić Grada, uz tvrdnje da je tu održano zasjedanje ZAVNOBiH-a, upućene ispred pogrešne kuće.

– Ono što stoji iza njega nije ta zgrada. Zar mi njemu osporavamo 4. juli. Ne osporavamo, a oni nama osporavaju 9. januar, a hoće da nam nametnu 25. novembar koji mi ne prihvatamo – poručio je Dodik.

(agencije)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *