Dobojliji 13 godina robije zbog nesreće u kojoj su poginula braća

May 22, 2024, 11:02 am

Okružni sud u Doboju osudio je Danijela Đukić (21) iz tog grada na 13 godina zatvora jer je pijan vozeći 134 kilometra na čas, prouzrokovao saobraćajnu nesreću u kojoj su poginuli braća Igor (26) i Nemanja Šumatić (28) iz Doboja.

U ovoj nesreći povrijeđeno je više osoba a među njima je i Đukić.

Đukiću je osim zatvorske kazne, izrečena i kazna oduzimanja vozačke dozvole na period od osam godina, s tim da se vrijeme provedeno u zatvoru ne uračunava u vrijeme trajanje kazne.

Inače ovo je najviša kazna koju su sudovi u Srpskoj izrekli optuženom za saobraćajnu nesreću.

Kako je navedeno u presudi, nesreća se desila  20. avgusta 2022. godine, oko ponoći, u Majevcu kod Doboja na magistralnom putu Šešlije – Podnovlje .

Đukić je vozio ”audi A4” i bio je pijan sa 1,53 promila alkohola u krvi.

Navodi se da je trenutku nesreće vozio nedozvoljenom brzinom od najmanje 134 km/h, na mjestu gdje je ograničenje do 50 km/h.

Do nesreće je došlo kada je kada je Đukić ”audijem” udario u zadnju stranu ”forda” kojim je upravljao Igor Šumatić, a koji se s nekategorisane površine uključio na magistralu.

Navedeno je da je optuženi sustigao ”forda” i prednjom stranom udario u zadnji dio vozila nakon čega se ”ford”, u nekontrolisanom kretanju, zanio i prešao na lijevu stranu kolovoza.

Potom je naišao na nišu sa lijeve strane, gdje je došlo do sudara sa ”pasatom” koji je naišao iz suprotnog pravca, a kojim je upravljao S.M.

Dodaje se da je  vozač ”forda” Igor Šumatić zadobio povrede glave, vratne kičme, rascjepe štitne žlijezde i hrskavice dušnika, nagnječenje pluća i prelom nadlaktice usljed čega je preminuo na putu do bolnice.

Njegov brat Nemanja, koji je bio suvozač u ”fordu,” zadobio je višestruke povrede od kojih je na mjestu nastradao.

U sudaru je teške povrede zadobio Đukićev suvozač S.R. i to prelom kičmenog stuba, te rane na glavi i vratu, dok je putnik A.F. zadobio lakše povrede.

Vozač ”pasata” S.M. lakše je povrijeđen, kao i njegovi saputnici M.S. i S.M.

“Optuženi je bio pod dejstvom alkohola usljed čega nije bio sposoban za bezbjednu vožnju. Dolaskom u blizinu osnovne škole optuženi se, mimo propisa, kretao brzinom od najmanje 134,14 km/, umjesto da se kretao u granicama dozvoljene brzine do 50 km/h. Iako je bio svjestan da kršenjem saobraćajnih propisa može ugroziti javni saobraćaj i dovesti u opasnost živote ljudi, on je pristao na nastupanje takve posljedice”, navedeno je u presudi.

(Nezavisne – Foto. Arhiva/Ilustracija)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *