Dječak ranjen u “Ribnikaru” vjerovatno nastavlja liječenje u Čikagu

May 25, 2023, 7:37 am

Prošle su tri sedmice od masovnog ubistva u OŠ “Vladislav Ribnikar” u Beogradu, i tek nešto manje od zločina u mladenovačkim i smederevskim selima.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek kaže za RTS da je 11 ranjenih i dalje na bolničkom liječenju.

Dječak koji je zadobio povrede kičme vjerovatno će nastaviti liječenje u Čikagu, a država će snositi troškove.

“Na Institutu za majku i dete je pacijent koji ima ozbiljne komplikacije zbog povrede vratne kičme i on će verovatno nastaviti lečenje u Čikagu – spremamo dokumentaciju i država će snositi sve troškove”, rekao je Đerlek.

Kako objašnjava, svi pacijenti su imali politraume i morali su da naprave prioritete prilikom zbrinjavanja.

U KBC Zemun je pacijent sa ortopedskim problemima, dok je devetoro ranjenih u Urgentnom centru. Svi su stabilno i van životne opasnosti.

U najtežem stanju su pacijent (1997) kome je odstranjen bubreg, a očekuje se i intervencija na krvnim sudovima, zatim pacijent (1972) sa povredom grudnog koša koji očekuje ortopedsku operaciju.

Djevojci (2005) koja je zadobila dvije prostrelne rane je odstranjen bubreg, njoj je povređena jetra i imala je operaciju debelog crijeva.

“Očekujemo još operacija kako bismo je osposobili za puštanje kući”, rekao je Đerlek.

Ističe da će biti potrebno mnogo vremena da se svi pacijenti oporave, da slijedi rehabilitacija, kao i da će biti potrebna psihosocijalna podrška.

“Ovako stresne situacije koje niko nije očekivao ostavljaju ozbiljne posledice po mentalno zdravlje – na roditelje, učenike, nastavnike, siguran sam da ćemo obezbediti kvalitetnu zdravstvenu uslugu za sve koji su ovo doživeli”, rekao je Đerlek.

Kakve su mjere preduzete

Govoreći o preduzetim mjerama, Đerlek je podsjetio da su još 4. maja reagovali formiranjem timova za psihološku podršku roditeljima, nastavnicima i učenicima, odnosno otvaranjem telefonskih linija za sve kojima je to potrebno.

U saradnji sa Ministarstvom prosvete i Unicefom štampali su flajere za djecu, nastavnike, roditelje, sa informacijama o tome kako se ophoditi u tim situacijama, kako prići djeci.

Đerlek navodi da je potrebno multisektorsko jačanje saradnje između Ministarstva zdravlja, Ministarstva prosvete i Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja. Srednjoročno se radi na projektima koji se bave rješavanjem kriza i smanjivanjem posljedica.

“Angažovaćemo veliki broj stručnjaka da razgovaraju sa roditeljima, nastavnicima, učenicima i da se vidi koliko je sve to uticalo na mentalno zdravlje u pojedinim školama”, rekao je Đerlek.

Treća mjera je proširivanje na 1.800 škola u cijeloj Srbiji, pri čemu se neće izostaviti ni srednje škole ni fakulteti.

Struka će donijeti najbolja rješenja

Vlada Srbije juče je objavila spisak ustanova kulture koje mogu da prime djecu iz OŠ “Vladislav Ribnikar”.

Kako je rečno, roditelji treba da se izjasne koje ustanove su im prihvatljive, kako bi Ministarstvo prosvete u petak pripremilo plan aktivnosti za sljedeću nedjelju za učenike u dostupnim objektima.

Na pitanje kakvi će se sadržaji organizovati za decu, Đerlek je rekao da moramo biti obazrivi. “Treba porazgovarati sa roditeljima, oni najbolje poznaju decu, saslušati njihve predloge, razgovarati sa decom – koliki su njihovi strahovi i briga, i struka će dati svoje mišljenje i doneti najbolje rešenje za budućnost dece koja su prošla kroz sve ovo”, rekao je Đerlek.

Komentarišući vanredni inspekcijski nadzor povodom primedbi roditelja na rad dr Ranke Radulović tokom pružanja psihološke podrške učenicima, Đerlek je rekao da će javnost o tome biti obaviještena kada bude podnesen izvještaj.

“Ako je neko načinio propust biće sankcionisan”, rekao je državni sekretar.

Izvor: Nezavisne novine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *