Đaci priredili nastavnici ispraćaj u penziju koji će zauvijek zapamtiti (VIDEO)

June 17, 2024, 5:05 pm

Istorija je učiteljica života. Mnogo puta izgovorena latinska izreka, nekako je prethodne sedmice u Užicu u Osnovnoj školi “Dušan Jerković” dobila puni smisao. Poslije četiri pune decenije, nastavnica istorije, Vesna Lijeskić održala je svoj posljednji čas pred đacima.

Ali bio je to potpuno drugačiji čas, ni nalik onima koje je držala mnogim generacijama, učeći ih ne samo o vremenima počevši od praistorije, preko Stare Grčke i Rima, Srednjeg vijeka, pa do novog doba, već i o životu i važnim lekcijama.

Apsolutno se sa pravom stoga može reći da je Vesna Lijeskić bila i “učiteljica života”, baš onako kako se nazivao predmet koji je predavala. To će vam potvrditi svaki đak koji je prošao kroz njenu učionicu, bilo sadašnji, bilo bivši.

Prethodnog petka, čitava Osnovna škola “Dušan Jerković” iskupila se da zajedno napravi veliki “špalir” i iznenađenje za nastavnicu Vesnu.

Već na ulasku u učionicu u njenim očima su se mogle vidjeti suze, a emocije su je tek preplavile onog momenta kada je kročila u hodnik i vidjela na stotine sadašnjih, bivših đaka, njenih kolega nastavnika kako joj aplaudiraju na putu do školskog dvorišta.

Tamo su je sačekali cvijeće i pokloni, trubači, kao i mala bina na kojoj su đaci imali da joj pošalju posebne poruke ljubavi i zahvalnosti za sve što je za njih uradila. Među đacima je od milošte bila poznata pod nadimkom “Palčica”, pa su đaci stoga na velikom panou napisali:

“Ušla Palčica, izašla kraljica.”

Potvrda njenog kvalitetnog rada stigla je minulog februara kada je na sjednici Grada Užica, upravo Vesna bila nagrađena Svetosavskom nagradom za ukupan doprinos obrazovanju i vaspitanju.

Đaci ove škole gotovo po pravilu su bili učesnici republičkih takmičenja, a protekla godina je bila naročito uspješna.

Tada je grupa od pet učenika pod njenim mentorstvom, a koju su činili Vojin Bojković, Nemanja Matijević, Vladislav Lav Marjanović, Dušan Nikolić i Veljko Marinković, uspjela da osvoji maksimalan broj bodova i prvo mjesto na regionalnom takmičenju.

“Zahvaljujem se kolektivu koji me je predložio za nagradu, a u srcu posebnu ljubav imam prema svojim učenicima kako bivšim tako i sadašnjim koji su mi svojim radom i trudom omogućili da budem ovakav nastavnik. Lepo je dobiti ovakvu nagradu na kraju svog radnog veka” rekla je Vesna Lijeskić na dodjeli Svetosavske nagrade.

Koliko je marljivo Vesna radila svoj posao govori i činjenica da je svakog đaka koji je istoriju volio i za nju se zanimao uvijek dočekivala sa otvorenim rukama i vratima svog stana.

Generacije su prošle kroz sobu u kojoj su se svi spremali za velika takmičenja, više puta prelazile najvažnije istorijske činjenice, radili zadaci…

Ali se istovremeno i smijalo, zabavljalo i vrijeme je prolazilo tako brzo da je Vesna često svoje đake služila i kolačima, pa i ručkom.

To je jednostavno bila čista ljubav. A ona je na kraju sasvim zasluženo i uzvraćena prošle sedmice. I baš to su slike koje treba češće da gledamo u školama u Srbiji, prenosi “Telegraf“.

Nezavisne.com (Foto: Facebook)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *