TV K3

android aplikacija

instaliraj

Diković: Potreban nam je raketni sistem PVO dometa 400 kilometara

Rano je govoriti o konkretnom rejšenju, razmatra se više sistema, ne samo S-300, ali mi smo jasno iskazali da nam treba sistem koji može da vodi protivvazduhoplovnu borbu na daljinama većim od 400 kilometara, kaže za RTS načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Ljubiša Diković. General kaže da aktuelna situacija u međunarodnim odnosima utiče na planove razvoja sposobnosti Vojske Srbije.

Diković: Potreban nam je raketni sistem PVO dometa 400 kilometara

Prvi čovjek vojske Srbije kaže da je u 2018. godini Vojska Srbije dobila snažan impuls i snagu povećanjem zarada, kao i da će se dalje raditi na podizanju morala oružanih snaga.

U intervjuu za emisiju “Dozvolite…”, general Diković je rekao da će, osim stalnih zadataka, vojska ove godine raditi na modernizaciji naoružanja, a posebna pažnja posvetiće se izgradnji kapaciteta za obuku i izgradnji stajanki, hangara i prostora za smještaj borbene tehnike.

Govoreći o unapređenjima operativnih sposobnosti vojske, načelnik Generalštaba je istakao više primjera unapređenja u ovoj godini.

“Nastavićemo sa realizacijom projekta ‘1.500’ i ‘1.500 plus’. Počećemo modernizaciju tenka M-84 i borbenog vozila pješadije, kako bismo poboljšali domet, zaštitu i probojnost”, objasnio je Diković i dodao da će se unaprijediti sposobnosti Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane.

“Zaokružićemo sposobnosti naše lovačke avijacije za zaštitu vazdušnog prostora. U planu je da se vojska u 2018. godini opremi helikopterima H-145M iz ‘Erbasovog’ programa sa sistemom naoružanja koje smo mi tražili, a odobrena je i nabavka šest transportnih helikoptera Mi-17”, istakao je Diković.

Napomenuo je da slijedi i modernizacija sistema vazdušnog osmatranja i javljanja, gdje su značajna dva radara koja su nabavljena iz Slovenije prije dvije godine, kao i nastavak modernizacije raketnog sistema KUB.

Na pitanje gdje “škripi”, odgovorio je da “u vojsci ne smije da škripi” i da se problemi kojih nesumnjivo ima rješavaju vještim komandovanjem i radom pripadnika oružanih snaga.

General Diković smatra da vojska ne treba da se bavi sama sobom, jer institucije koje se bave same sobom nisu od koristi široj društvenoj zajednici.

“Ako vojska ne počiva na čvrstoj disciplini, i ako nema odgovornosti svakog pripadnika vojske, onda ona ima problem. Naša vojska nema taj problem”, istakao je Diković.

Komentarišući medijske napise o nabavci raketnih sistema S-300 i BUK, Diković je rekao da se planira nabavka sistema velikog i srednjeg dometa, i da se razmatra koji su sistemi najbolji za konfiguraciju teritorije Srbije, kao i za efikasnost.

“Naravno da se razmatraju i sistemi S-300 i BUK, ali razmatramo i druge sisteme”, objasnio je Diković i dodao da još nije vreme da se govori o konkretnom rešenju.

“Јasno smo iskazali da nam je potrebna protivvazduhoplovna odbrana koja može da vodi borbu na daljinama od preko 400 kilometara. Koji će to sistem biti, videćemo. Donijeće se odluke kao što su se i do sada donosile”, naglasio je Diković.

General je zahvalio Rusiji na donacijama u naoružanju i objasnio da će 30 tenkova T-72S biti raspoređeno u oklopno-mehanizovane jedinice, a 30 oklopnih vozila BRDM u izviđačke jedinice Vojske Srbije.

Načelnik Generalštaba je naglasio i da aktuelna situacija u međunarodnim odnosima utiče na proširenje spektra potrebnih sposobnosti Vojske Srbije, da se stvari u svijetu brzo dešavaju, kao i da je sve prisutnija i opasnija prijetnja po bezbjednost iz sajber prostora.

Potrebno je, kako je rekao, da vojska usavrši komandno-informacione sisteme kako bi imala realnu sliku o dešavanjima na potencijalnom bojištu, odnosno prostoru gdje se mogu izvoditi borbena dejstva.

Diković je ukazao i na to da se način dejstva terorista mijenja posljednjih godina i da vojska radi i preventivno na zaštiti građana, kao i na određivanju snaga koje bi mogle da reaguju u slučaju terorističkih pretnji i napada.

Načelnik Generalštaba je zaključio da će u narednim godinama biti sve više bezbjednosnih izazova i da treba da radi na podizanju kapaciteta društva i vojske za odbranu.

Nezavisne novine

Komentarišite

Your email address will not be published.