Derventa: Pušten u rad sistem video nadzora sa 24 kamere (FOTO+VIDEO)

September 27, 2022, 11:43 am

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač i gradonačelnik Dervente Milorad Simić pustili su danas u Policijskoj stanici Derventa u rad savremeni sisteo video nadzora na području ovog grada, koji čini 24 kamere.

24 kamere, od čega četiri pametne, koliko ih je postavljeno u Derventi bilježiće sve ono što se dešava na javnim površinama po pitanju saobraćaja, što će doprinijeti prevenciji krivičnih djela, a i sama istraga biće mnogo jednostavnija. Novina je to da na pametnim kamerama postoje fleš lampe koje u noćnom modu prepoznaju tablice, te daju jasnu sliku vozila i vozača.

Načelnik Policijske uprave Doboj Slobodan Radinković navodi da su kamere postavljene na javnim površinama gdje se okuplja najveći broj građana.

“U Derventi su postavljene 24 kamere, od čega četiri takozvane „pametne“ kamere koje imaju fleš – lampe koje omogućavaju da se tokom noći prepoznaju registarske tablice na vozilima i da nam ponude jasnu sliku i vozila i vozača. „Pametne“ kamere pokrivaju sve ulaze u grad iz pravca Banjaluke, Broda i Doboja. Ostalih 18 kamera su kamere sa punom HDR rezolucijom i dvije PTZ kamere. Za sad su te kamere postavljene na javnim površinama gdje smo mi cijenili da su najpotrebnije, dakle u blizini škola, parkova, na pješačke zone gdje se okuplja najveći broj građana. Dakle, važno je istaći, nama je na prvom mjestu zaštita bezbjednosti građana, a onda sve ostale funkcije”, objasnio je Radinković prezirajući da sve kamere imaju mogućnost da snimaju registarske tablice na vozilima.

“Međutim, „pametne“ kamere imaju mogućnost da kada snime registarsku tablicu, ako je vozilo neregistrovano ili ima nepripadajuću tablicu, odmah pošalju SMS ili mejl u policijsku službu kojim upozorava policijskog službenika da se radi o neregistrovanom vozilu”, rekao je Radinković.

Pametnim kamerama pokriveni su svi ulazi u grad iz pravca Banjaluke, Broda i Doboja. Derventa je 54 lokalna zejdnica u kojoj je postavljen video nadzor, a projekat realizuje MUP u saradnji sa lokalnim zajednicama.

Ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač istakao je da se video – nadzor pokazao korisnim u svim gradovima i opštinama u kojima je do sada uveden, te najavio proširenje njegovog obuhvata u Derventi.

“Od kada ministarstvo provodi projekat video – nadzora sa lokalnim upravama, a u 54 lokalne zajednice je već u funkciji ili je u završnoj fazi, pokazalo se da se radi o veoma korisnom sistemu za bezbjednost svih građana. Video – nadzor koristimo za kontrolu javnih površina, nikako privatnih, i do sada nismo imali ni jednu zloupotrebu ovog sistema” rekao je Lukač.

Iz Gradske uprave najave da će u sljedećem budžetu biti izdvojena dodatna sredstva za video-nadzor, s'obzirom da nije do kraja uspostavljeno sve što je planirano.

“Žao mi je što video – nadzor nismo uveli i ranije, ali vjerovatno nismo na vrijeme shvatili koliko on znači. Grad je u uvođenje video – nadzora uložio oko 90.000 KM, a sada već imamo razlog više da u sljedećem budžetu izdvojimo još oko 50.000 KM i proširimo pokrivenosti prostora pod kamerama”, rekao je Simić dodavši da je i ovaj projekat potvrda dobre saradnje lokalne uprave sa ministarstvom i policijom.

Nakon puštanja u rad video nadzora, Lukač je u Gradskoj upravi održao sastanak sa gradonačelnikom Dervente i njegovim saradnicima.

Izvor: TV K3

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.