Derventa: Održan Inter fest “Bosiljkovanje”

October 13, 2017, 9:05 am

U Derventi je, u organizaciji Kulturno-umjetničkog društva mladih “Bosiljak“ Derventa- održan 21. Inter folk fest „Bosiljkovanje“, na kojem su učešće uzela kulturno-umjetnička društva iz iz Republike Srpske, Federacije BiH i Srbije.

Kao i nekoliko godina unazad, sredina oktobra je rezervisana za najveću manifestaciju opštine Derventa posvećenu folkloru – Inter folk fest “Bosiljkovanje”.

Nakon defilea učesnika od kasarne “Zdravko Čelar”, uslijedilo je postrojavanje ansambala na Trgu oslobođenja, a potom i njihovi nastupi u Velikoj sali Centra za kulturu.

Prema riječima rukovodioca Kulturno- umjetničkog društva mladih“Bosiljak” Stane Nagradić, organizatora manifestacije, “Bosiljkovanje” je doživjelo svoje 21. izdanje.

Treba napomenuti da se “Bosiljkovanje” od 2008. godine nalazi na internacionalnom kalendaru folklornih festivala i jedan je od najvećih folklornih festivala u Bosni i Hercegovini.

“To je za nas značajno jer svaki festival koji se tu nalazi ispunjava visoke kriterijume. Nosioci smo i sertifikata ove organizacije, što je potvrda kvalitetnog i odgovornog rada sa mladim ljudima. Uspijevamo da održavamo visok nivo koji KUD-ovi treba da imaju, mlade ljude učimo da poštuju druge i sebe, da njeguju nematerijalnu baštinu i da poštuju svoju tradiciju”, kaže Nagradićeva.

U programu „Bosiljkovanja“ su nastupila kulturno umjetnička društva “Ilićka” iz Brčkog, “Milovan Gajić” iz Petrova, i “Slavko Mandić” iz Laktaša, zatim Hrvatsko kulturno društvo “Napredak” iz Odžaka, Omladinsko kulturno društvo “Sveti Sava” iz Nove Pazove u Srbiji, te tri ansambla domaćina manifestacije.

(TV K3)

foto: derventacafe.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *