Derventa: Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović u posjeti fabrici obuće “Sanino”

June 14, 2018, 12:44 pm

Fabrika obuće “Sanino” u Derventi  može i mora biti primjer drugim preduzećima kada su u pitanju uspješna proizvodnja i poslovanje,rekao je to danas predsjednik HDZ-a BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović tokom posjete ovom preduzeću.

Fabrika obuće “Sanino” godišnje proizvede preko million i po pari obuće a samo u prošloj godini za Adidas, su izradili preko 800.000 pari kopački Copa Mundial.

Biti proizvodni kapacitet koji zapošljava oko 900 radnika,biti konkurentan na svjetskom tržištu sa najeminentnijim svjetskim firmama…to može samo derventski Sanino .Oni su danas ugostili hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića koji je rado ponudio svoju pomoć.

 Danas je teško nositi se sa svjetskim tržištem ,i sa razvijenima i sa nerazvijenima  a pogotovo biti konkurentan i uspješan, kaže Čović.

Sanino može i mora biti primjer drugim preduzećima kada su u pitanju uspješna proizvodnja i poslovanje,dodaje Čović te iskrene čestitke upućuje porodici Pazurević. Fabrika obuće “Sanino” godišnje proizvede preko million i po pari obuće a samo u prošloj godini za Adidas, su izradili preko 800.000 pari kopački Copa Mundial.

A ono od čega bi i država i preduzeća imali koristi,bar kada je obućarska industrija u pitanju je problem odlaganja velike količine otpada nastale tokom proizvodnje.Prije svega,radi se o uvezenoj i vrlo skupoj sirovini.

Od samo jedne kože,skoro 25 % je neiskoristljivog materijala koji bi se u najboljem slučaju mogao pretvoriti u energetski potencijal.

A sa druge strane,zašto uvoziti toliku sirovinu kada bismo mogli iskoristit domaće potencijale,kojih,fala Bogu imamo u izobilju.Poslednje ali možda I najvažnije po mišljenju sagovornika,je organizacija školstva u smislu inoviranja obrazovnog sistema, te prilagođavanja zvanja I profesije  potrebama tržišta.

TV K3

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *