Derventa- Danas uručenje ključeva za 24 obnovljene kuće

February 10, 2017, 9:02 am

Ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Davor Čordaš danas će u Derventi uručiti ključeve 24 obnovljene kuće korisnicima Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, a ukupna vrijednost izgradnje ovih stambenih jedinica, sa doprinosom opštine, iznosi oko milion KM.
Svečano uručenje ključeva i obraćanje zvaničnika predviđeno je od 11.00 do 12.30 časova u sali Centra za kulturu Derventa.

Predviđeno je obraćanje šefa Sekcije za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije EU u BiH Masima Mine, ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Semihe Borovac, ministra za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Davora Čordaša, predstavnika UNHCR-a u BiH Endrjua Mejna i načelnika opštine Derventa Milorada Simića.

Od 12.30 do 13.00 časova predviđen je odlazak na lokaciju obnovljenog objekta Stipe Ravlića i svečano uručenje ključeva korisniku u naselju Živinice 39, saopšteno je iz Ministarstva.

U 13.00 časova biće ozvaničen početak sanacije Stare bolnice u okviru Projekta zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem osiguranja javnih stambenih rješenja u objektu Stare bolnice u Derventi. Nakon toga predviđene su izjave za medije.

Stara bolnica u Derventi je prvi objekat koji će u okviru Projekta CEB2 biti saniran na prostoru Republike Srpske, a ukupna vrijednost radova iznosi oko dva miliona KM.

Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Srpske je implementator Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja na prostoru Republike Srpske, te implementator i investitor Projekta zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem osiguranja javnih stambenih rješenja /CEB2/ na prostoru Republike Srpske.

Vrijednost Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja je oko 1,2 milijarde KM, od čega se više od 200 miliona odnosi na projekte u BiH.

Sve to bilo bi neizvodivo bez podrške međunarodne zajednice, a prije svih, EU, kao najvećeg donatora sa učešćem od oko 450 miliona KM, te SAD, Italije, NJemačke, Norveške, Švajcarske, Danske, Turske i drugih zemalja donatora, kao i podrške UNHCR-a, OEBS-a i Razvojne banke Savjeta Evrope.

Do sada su za BiH odobrena sredstva od oko 87 miliona KM kojim će biti osigurano stambeno zbrinjavanje gotovo 2.000 porodica u 73 grada i opštine BiH.

SRNA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *